Menu Zavřít

Jestřábi na dohled

2. 12. 2011
Autor: Euro.cz

LOM Praha

BRAND24

Lidé ze zbrojařské branže s blížícím se koncem roku zvědavě vzhlížejí k tomu, jak dopadne hospodaření armádních leteckých opraven LOM Praha. Ministerstvo obrany jako jejich vlastník v půlce roku vyrukovalo s děsivými prognózami hospodaření, podle nichž míří firma do finanční propasti, a poslalo na továrnu auditory z KPMG. Audit ještě nebyl vyhodnocen.
Zdecimované opravny by byly pro leckoho lákavým soustem. Jsou totiž majitelem nevyužívaných pozemků, které by se daly zpeněžit za více než půl miliardy korun.
Údaje o vývoji hospodaření jak ministerstvo obrany, tak podnik tají. Podle jedné z prognóz by se cash flow mohlo letos propadnout na minus 384 milionů korun, navíc s čerpanými úvěry v hodnotě 412 milionů. Zprávy z podniku naopak hovoří o tom, že do zmíněné prognózy nebyla údajně započítána záloha ministerstva obrany ve výši 456 milionů korun z předchozího roku určená na letošní nákup náhradních dílů a modernizaci tří vrtulníků Mi-171 Š.
Klíčový bude prosinec. Jednak se 20. 12. koná jednání dozorčí rady, které o hospodaření podniku něco napoví, a jednak Česko navštíví 7. 12. ruský prezident Dmitrij Medveděv. Teprve poté bude jasno, zda dojde naplnění lukrativní smlouva o opravách ruských vrtulníků pro NATO, kterou LOM Praha rozjednal se společností Oboronoprom. V půlce prosince by se navíc mělo rozhodnout o vítězi tendru v Indii na opravu 35 ruských vrtulníků, jehož hodnota se pohybuje kolem 2,5 miliardy korun.
Ministerstvo obrany mezitím zjemnilo rétoriku o hospodaření státního podniku a nepřipouští, že by LOM prodalo, jak se delší dobu proslýchá (Euro 41/2011). Rozhodne však řeč čísel po konci roku. Aby ne, vždyť ve frontě stojí zájemci o podnik, stejně jako o jeho lukrativní pozemky. Slyšet se dala například společnost Penta, pozemky v pražských Malešicích zaujaly Ford Charouz a zájem o převzetí řízení podniku mají také některé skupiny obchodující s vojenským materiálem. (hrb)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).