Menu Zavřít

Jessica pomůže regionům

31. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Dotace EU

BRAND24

Moravskoslezský kraj se stane jedním z osmi regionů v rámci Evropské unie, kde se počítá do konce roku se zavedením nového dotačního programu Jessica. O co jde? Tento nástroj funguje na principu investic do finančně návratných projektů v městských oblastech a snaží se poskytnout platformu pro projekty PPP, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Představitelé Moravskoslezského kraje již podepsali memorandum o porozumění s Evropskou investiční bankou (EIB). V nabídce jsou různé typy půjček, úvěrů, vlastních podílů nebo záruk, a to nejen pro veřejné, ale i soukromé investory. Pro úspěšný start programu je nezbytné vytvořit takzvaný fond rozvoje měst. Do něj má být převedena půlmiliarda korun z Regionálního operačního programu (ROP), která byla vyčleněna na obnovu brownfieldů. EIB i kraj počítají s tím, že se zde budou scházet peníze i z jiných operačních programů, veřejné prostředky, soukromé zdroje a bankovní kapitál.
Kraj se snaží zefektivnit čerpání peněz a přitáhnout žadatele, kteří o revitalizaci a regenerace měst včetně starých průmyslových areálů doposud nejevili velký zájem. V prvním kole žádostí se do příslušného ROP přihlásilo pouze 13 projektů s požadavkem na 237 milionů korun. Ve výzvě se však nabízelo 300 milionů. Řada případných investorů má problém s tím, že pokud se rozhodnou uskutečnit projekt revitalizace nějaké opouštěné průmyslové zóny, nemohou objekty v budoucnu dále pronajímat. Jessica nabízí jednodušší a administrativně méně náročnou cestu k evropským financím, míní Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje. Program poskytuje ve srovnání s tržním prostředím výhodnější podmínky pro čerpání, čímž se míní levnější půjčky. Není však zcela jasné, jak se budou dělit případné zisky z uskutečněných PPP projektů mezi podílníky fondu rozvoje měst.
Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers zjistila, že města v Moravskoslezském kraji mají o realizaci projektů souvisejících s rozvojem jejich území zájem. Je to dáno historií regionu, kde byla ukončena řada průmyslových činností včetně těžby uhlí. Její studie vycházela mimo jiné z konzultací a rozhovorů s představiteli několika měst a zástupců společností RPG RE Management a Vítkovice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).