Menu Zavřít

Jenom pas a cestovatelská horečka nestačí

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

O MÍSTĚ, KAM POJEDETE, JE JIŽ ROZHODNUTO. KUFR JE SUNDANÝ Z POLICE A SEZNAM POTŘEBNÝCH VĚCÍ JE HOTOVÝ. JENOM NA NĚCO NEZAPOMENOUT! TŘEBA NA TO, JAK JE CENNÉ MÍT INFORMACE O ZVYCÍCH A ZPŮSOBECH CHOVÁNÍ V CIZINĚ.

„Přibalit“ si do zavazadel pár dobrých rad není na škodu NĚKOLIK UŽITEČNÝCH TIPŮ JSME NALEZLI A VYBRALI NA INTERNETU, JINÉ (TÝKAJÍCÍ SE SLUŽEBNÍCH CEST DO VZDÁLENĚJŠÍCH KRAJŮ) JSME ZÍSKALI OD SPECIALISTŮ PRO DANOU PROBLEMATIKU.

Krade se všude na světě. Stejně tak se ztrácejí věci. Proto si na čistý papír formátu A5 okopírujte poslední dvojstranu pasu svašimi osobními údaji a fotografií. Na tento papír si dopište adresu a telefonní číslo českého zastupitelského úřadu v dané zemi. Nezapomeňte na čísla vašich cestovních šeků - v případě krádeže je budete moci zablokovat. Napište si také číslo vaší letenky a čísla letů. Tento papír poskládejte na co nejmenší formát, vložte fotografii pasového formátu a nejlépe i nějaké peníze (například 50 dolarů). N akonec obalte tento papír průhlednou lepicí páskou, aby se do něho nedostala voda, a uložte si ho na zvláštní místo, mimo vaše doklady a finance. (Někdo doporučuje do boty pod vložku.) V případě krádeže se budou tyto „drobnosti“ velmi hodit. (Pokud vám samozřejmě zůstanou alespoň ty boty.) Tyto informace a naskenovaný pas si zároveň můžete poslat na vaši e-mailovou adresu - soubor určitě uložte i s heslem! Praktickou pomůckou na cestách je plochá miniledvinka, nejlépe obdélníkového tvaru a tělové barvy, která se dává pod kalhoty. Vejít by se do ní měla letenka, pojistka, pas, řidičský průkaz, peníze a cestovní šeky a karty.

ÚŘADY, LÉKY A DALŠÍ „MALIČKOSTI“

Před samotným podáním žádosti o víza na velvyslanectví si ověřte dobu minimální platnosti pasu po návratu z dané země. N ěkteré země vyžadují, aby pas měl platnost ještě nejméně několik měsíců, někdy až půl roku po návratu domů. Pokud plánujete cestu autem a budete řídit, obstarejte si mezinárodní řidičský průkaz. Po vstupu do EU by to s novým řidič- ským průkazem - sjednoceným podle pravidel EU - mělo být jednodušší. Nezapomeňte na léky, případně potřebné očkování. Záleží samozřejmě na zemi, do níž cestujete, na délce pobytu a dostupnosti lékařské péče. Univerzální pravidlo - nezapomenout vzít si léky, které užíváte trvale nebo při zdravotních potížích - platí všude. Pokud nechcete mít při převozu léků problémy scelními úřady, je vhodné nechat si vystavit od kompetentního zdravotnického zařízení oficiální potvrzení - co vezete, jaké množství a na co tyto léky potřebujete. Potvrzení by mělo být v angličtině a mělo by mít označení Certificate. V něm je pak třeba uvést jméno cestujícího, číslo pasu a text: „Tímto potvrzujeme, že jsme výše jmenovaného cestujícího vybavili těmito léky a zdravotnickým materiálem pro jeho vlastní osobní potřebu. Toto vybavení nemá žádnou komerční hodnotu.“ Klidné cestování nám zajistí pojištění. Jedete-li s cestovní kanceláří, informujte se jaké pojištění nabízí. Před cestou si zkontrolujte také fotoaparát, kupte si náhradní baterie a dostatek filmů či diapozitivů (pokud nemáte digitální fotoaparát).

SLUŽBY PRO PRACOVNÍ CESTU

Podnikatel nebo firma vysílající svého pracovníka do zahraničí služebně mohou mít navíc i další starosti. Drtivou většinu služebních cest si firmy zajišťují vlastními silami. Může se to zdát snadné: „Od čeho přece máme sekretářku? Ta vše zajistí, připraví - víza, výměnu peněz, ubytování.“ Ale tak snadno se na něco zapomene, něco přehlédne. A to i v takových zemích, o nichž si myslíme, že je dobře známe a nic nás v nich nezaskočí - například v Rakousku, N ěmecku, na Slovensku. Přitom lze využít pro zajištění služebních cest specializované agentury. „Proč bych měl vyhazovat peníze a platit něco navíc nějaké agentuře?“ - to je asi nejčastější argument proti využívání těchto služeb. To ale může být omyl. „Díky tomu, že stejně jako jiné agentury tohoto typu máme stálé partnery, a to jak doma, tak v zahraničí, získáváme výrazné slevy, provize. Na základě těchto vztahů může agentura nabídnout klientovi výrazně výhodnější cenu, než jakou by získal, pokud by si službu zajišťoval sám,“ říká představitel jedné z těchto agentur. K tomu by měl zákazník dostat hotový produkt - zajištění cesty, pojištění, ubytování, sjednání obchodních schůzek a jejich materiální zajištění, obstarání doprovodného programu, případně další služby, které si přeje. Je zde idalší výhoda: Pokud představitel firmy jede na určitý veletrh, který patří ke špičkovým a významným, jsou ubytovací kapacity - zejména v centru měst či v blízkosti výstaviště - již dlouho dopředu rezervovány. Shánět kvalitní nocleh až po příjezdu je velice obtížné. Stejně tak může být mimořádně náročné hledat na poslední chvíli vhodné prostory a další zázemí pro jednání s obchodními partnery. Dobrá agentura specializující se na tyto a podobné služby by měla umět vše zajistit včas, ale také umět kvalitně poradit. To může být mimořádně významné zejména při cestách mimo Evropu. Může upozornit na rozdílné obchodní zvyklosti, na jinou obchodní mentalitu a pomoci vyvarovat se závažných chyb, které by mohly ztížit, ne-li zcela překazit, uzavření dobrého obchodu. n

INTERNETOVÉ STRÁNKY POJIŠŤOVEN -

CONTENT24

INFORMACE O POJIŠTĚNÍ CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ

Kooperativa: http://www.koop.cz/page.jsp?path=/produkty/pojisteni_prumyslu/upa dku_cestovnich_kancelari Uniqua: http://www.fiducia.cz/cz/travel_agencies/travel_agencies.html Česká pojišťovna: http://www.cpoj.cz/ck/SeznamCK.aspx Česká podnikatelská pojišťovna: http://www.cpp.cz/upadek_seznam.asp Generali: http://www.generali.cz/nsf/maj_ppuck.nsf/(forWeb)?OpenView&Count = 1000&Start=1

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).