Menu Zavřít

Jednotná kontaktní místa pomohou proti byrokracii

29. 10. 2010
Autor: profit

Láká vás podnikání v některé ze zemí Evropské unie, ale nevíte, za jakých podmínek můžete v zahraničí své služby nabízet? Odrazují vás úřední formality nezbytné pro zahájení podnikání? Již rok pomáhá v těchto případech síť Jednotných kontaktních míst, která ušetří podnikatelům mnoho času a úsilí při vyřizování nutných žádostí a povolení.

Jednotná kontaktní místa pomohou proti byrokracii

Foto: Jakub Stadler

S myšlenkou podnikat v zahraničí si zahrává řada podnikatelů, nicméně velká část z nich svůj záměr nikdy neuskuteční. Neznají totiž zahraniční předpisy a bojí se případných obstrukcí se zahraničními úřady. Vyplynulo to z nedávné ankety pořádané Hospodářskou komorou ČR. Dalšími překážkami jsou podle českých podnikatelů nedůvěra klientů, potíže s certifikacemi výrobků nebo komplikace s placením DPH.

S kadeřnickými službami přes hranice
Využití služeb Jednotných kontaktních míst názorně ilustruje vzorový příklad podnikatelky z pohraničí. Jana Králová žije v malém městě poblíž rakouských hranic. Již deset let se živí jako kadeřnice. Díky svému kadeřnickému umění a výhodným cenám začal být zájem o její služby také v Rakousku. Podnikání v zahraniční ji vždycky lákalo, ale dlouho tento krok odkládala. Nevěděla totiž přesně, na který úřad se obrátit, a obávala se nadbytečného papírování a byrokracie úřadů. Kamarádka jí poradila, aby se obrátila na Jednotné kontaktní místo, které jí poskytlo veškeré potřebné informace. Dnes tvoří většinu klientely Jany Králové rakouské zákaznice. Protože se jí podnikání v zahraničí zalíbilo, zvažuje, že své služby rozšíří ještě o manikúru a pedikúru.

I v těchto věcech může pomoci síť Jednotných kontaktních míst (JKM), která již téměř rok radí podnikatelům, jak využít svých práv vyplývajících z volného pohybu služeb a rozšířit své podnikatelské aktivity do zahraničí. JKM svým klientům objasní rozdíly mezi jednotlivými režimy pro poskytování služeb do zahraničí a poradí jim při zjišťování úředních formalit nutných pro podnikání v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Zaměstnanci JKM také pomohou zprostředkovat podnikateli odbornou pomoc například v případě, že čelí problémům se zahraničními úřady. Veškeré kontakty na jednotlivá JKM jsou k dispozici na stránkách www. businessinfo.cz/cz. Prostřednictvím těchto stránek mohou podnikatelé poslat svůj dotaz rovněž elektronicky.

Kontaktní místa najdete také v zahraničí

JKM jsou součástí celoevropské sítě, jejíž zřízení vyplývá z evropské legislativy – konkrétně ze směrnice o službách na vnitřním trhu. Obdobná kontaktní místa jsou tedy zřízena i v ostatních členských státech a navzájem spolupracují. Podnikatelé se samozřejmě na tato místa mimo Česko mohou obracet i sami skrze portál EU GO – ec.europa.eu/internal_market/eu-go/

JKM poskytují také informace o podnikání v Česku. Kromě role informátora mají rovněž roli zprostředkovatele. Podnikatel si zde může podat žádost o oprávnění k poskytování služby a JKM ji předá příslušnému úřadu, čímž ušetří podnikateli čas. Prostřednictvím Jednotného registračního formuláře zprostředkuje JKM také ohlášení finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení, úřadu práce, zdravotní pojišťovně a dalším pro podnikání relevantním orgánům.

Kromě 15 fyzických JKM, které sídlí na obecních živnostenských úřadech v krajských městech, funguje JKM rovněž v elektronické podobě na portálu www.businessinfo.cz. Podnikatel zde najde řadu užitečných informací o podnikání v jednotlivých profesích a může si stáhnout většinu formulářů, které pro vstup do podnikání potřebuje. Online dotazník navíc podnikateli umožní obrátit se přímo na některé z fyzických JKM a položit jim dotaz.

Službu využívají i cizinci podnikající v Česku

CONTENT24

O služby JKM mají největší zájem drobní podnikatelé, pro které je (na rozdíl od větších firem) často obtížné prokousat se evropskou legislativou. Výjimkou ale není ani návštěva zahraničního podnikatele, který má zájem rozjet podnikání v Česku. Klienti JKM své zahraniční aktivity nejčastěji směřují do oblastí stavebnictví, prodeje zboží, řemeslných živností, sociálních služeb nebo cestovního ruchu. Nejatraktivnějšími destinacemi jsou pro ně kromě čtyř sousedních zemí také Velká Británie a Nizozemsko.

Autorka pracuje na odboru vnitřního trhu a služeb EU ministerstva průmyslu a obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).