Menu Zavřít

Jedno číslo na věčné časy

7. 3. 2005
Autor: Euro.cz

MOBILNÍ TELEFONY Změna mobilního operátora už nebude muset majitele telefonu trápit. Mobilní číslo mu totiž může zůstat už navždy. Počítá s tím zákon o elektronických komunikacích, který schválila sněmovna. Zatím ale není zcela jasné, odkdy bude tato možnost fungovat v praxi.

**MOBILNÍ TELEFONY

Změna mobilního operátora už nebude muset majitele telefonu trápit. Mobilní číslo mu totiž může zůstat už navždy. Počítá s tím zákon o elektronických komunikacích, který schválila sněmovna. Zatím ale není zcela jasné, odkdy bude tato možnost fungovat v praxi. Nařízení dává operátorům osmiměsíční přechodné období na její zavedení.

BRAND24

Otázkou také zůstává, jak bude přenositelnost fungovat technicky. Přestože některé tarifní programy dnes nerozlišují mezi voláním do vlastní a cizí sítě, většina programů nabízí volání do jiné sítě za výrazně vyšší cenu. Po přenositelnosti už to ale nepůjde z předvolby tak snadno poznat. Český telekomunikační úřad proto navrhuje, aby před každým hovorem uslyšel volající informaci, do jaké sítě právě volá. Operátoři pro změnu navrhují, aby se volající mohl informovat pouze přes textovou zprávu nebo internet. Náklady na zavedení přenositelnosti, která již dva roky funguje v pevných sítích, odhadli mobilní operátoři na desítky milionů eur.

V tuzemsku je nyní přes deset milionů aktivních mobilních čísel. Podle operátorů přenositelnost využije jen několik procent uživatelů. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).