Menu Zavřít

Jednání o osud Sazky začalo hádkami právníků

27. 5. 2011
Autor: profit

Schůze věřitelů společnosti Sazka začala v pátek v 9 hodin v budově Národního domu na Vinohradech. Po čtvrtečním přehledu uznaných pohledávek se dnes jedná o způsobu oddlužení loterijní společnosti.

Jednání o osud Sazky začalo hádkami právníků

 Foto: Profimedia.cz

 Dnešní schůzi věřitelů Sazky zahájily horlivé diskuse právního zástupce Sazky, soudce a řady věřitelů. Právní zástupce Sazky nejprve pozměnil některá stanoviska dlužníka k pohledávkám. Poté přišla už ve čtvrtek odpoledne avizovaná žádost Bestsportu o odložení schůze věřitelů do doby, než budou projednány ve zvláštním přezkumném řízení jeho pohledávky v hodnotě 6 032 500 000 Kč.

Bestsport se totiž cítí poškozen tím, že městský soud nepředal insolvenčnímu správci jeho údajnou pohledávku ve výši 6 032 500 000 Kč. “Jedná se o bezprecedentní porušení práv věřitele. Bestsport důrazně žádá insolvenční soud, aby byla řádně přezkoumána pohledávka ve výši 6 032 500 000 Kč, kterou má za Sazkou, a kterou řádně přihlásil již 27. 4. 2011, což dnes insolvenčnímu soudu dokázal,“ sdělil už ve čtvrtek mluvčí Bestsportu Jan Tuna.

To se ale nelíbilo některým věřitelům a začala tak slovní přestřelka, ve které se mezi sebou někteří věřitelé vzájemně napadali z obstrukcí.

Hušák na schůzi věřitelů zpochybnil nezávislost soudce Jaromíra Harmacha kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu, činnosti soudu kolem odvolání insolvenčního správce a požadavku soudu o doložení pravosti podpisů Hušáka na některých dokumentech. “Ukazuje se, že je zde vážný důvod pochybovat o podjatosti vůči významnému věřiteli, společnosti Bestsport,“ uvedl právní zástupce Sazky.

Proti tomu se ohradili někteří věřitelé. Navíc naprostá většina z těch, kteří vystoupili se svým příspěvkem, požaduje, aby se schůze věřitelů neodkládala. Podle nich je Sazka v takové hospodářské situaci, že není možný další odklad řešení její situace.

Námitka podjatosti se ale podle Harmacha nevztahuje na úkony, které nesnesou odkladu, včetně konání schůze věřitelů s lhůtou stanovenou zákonem. Podle zástupce minoritního akcionáře Sazky - Českého olympijského výboru - už byla poškozena práva věřitelů i akcionářů jednáním managementu Sazky. Vyzval tak soud k okamžitému rozhodnutí. Přidal se k němu i zástupce The Bank of New York Mellon, který upozornil na to, že kvůli jednání Hušáka klesá uspokojení věřitelů každým dnem. Postup Sazky je podle něj jen účelový.

BRAND24

Zhruba deset minut před 11. hodinou soudce Harmach rozhodl, že schůzi věřitelů neodloží. “Dnes se jedná o tak neodkladný úkon, že program schůze pokračuje v nezměněném rozsahu,“ zdůraznil Harmach.

Schůze věřitelů by měla rozhodnout o pohledávkách vůči Sazce a dalším osudu loterijní společnosti. Sazka je už téměř dva měsíce kvůli mnohamiliardovým dluhům v úpadku. Na schůzi se její věřitelé mají dohodnout, zda by Sazka měla být reorganizována, nebo definitivně padnout do konkurzu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).