Jedenáctka válí

13. listopadu 2009, 16:18 - Petr Bušta
13. listopadu 2009, 16:18

Pivovarnictví

První narozeniny jedenáctky od Gambrinu jsou příjemné nejen pro pivovar, ale pro celý segment. Už čtyři měsíce existence stačily Plzeňskému Prazdroji, aby Gambrinus 11° Excelent prosadil do pozice nejprodávanější lahvové a čepované jedenáctky, nyní dosahuje téměř čtvrtinového podílu. Kategorie jedenáctistupňových piv je ostře sledovaná, neboť trend jejich konzumace v České republice stoupá a tvoří již 11 procent tuzemské spotřeby. Za poslední tři roky se v Česku výstav jedenáctek zvýšil z 270 tisíc na 400 tisíc hektolitrů za rok.
Pro výrobu jedenáctky vyvinuli v Plzni i specifickou technologii. Dvojrmutový varný postup, typický pro gambrinus i většinu piv plzeňského typu, sládci obohatili o podíl karamelového sladu a především o unikátní dávkování chmele. Spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení chmelovaru, na samém konci varného procesu. To přináší plnější chuť spolu s intenzivnější chmelovou vůní.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče