Jedenáctka válí

13. listopadu 2009, 16:18 - Petr Bušta
13. listopadu 2009, 16:18

Pivovarnictví

První narozeniny jedenáctky od Gambrinu jsou příjemné nejen pro pivovar, ale pro celý segment. Už čtyři měsíce existence stačily Plzeňskému Prazdroji, aby Gambrinus 11° Excelent prosadil do pozice nejprodávanější lahvové a čepované jedenáctky, nyní dosahuje téměř čtvrtinového podílu. Kategorie jedenáctistupňových piv je ostře sledovaná, neboť trend jejich konzumace v České republice stoupá a tvoří již 11 procent tuzemské spotřeby. Za poslední tři roky se v Česku výstav jedenáctek zvýšil z 270 tisíc na 400 tisíc hektolitrů za rok.
Pro výrobu jedenáctky vyvinuli v Plzni i specifickou technologii. Dvojrmutový varný postup, typický pro gambrinus i většinu piv plzeňského typu, sládci obohatili o podíl karamelového sladu a především o unikátní dávkování chmele. Spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení chmelovaru, na samém konci varného procesu. To přináší plnější chuť spolu s intenzivnější chmelovou vůní.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče