Menu Zavřít

Je to výsledek tvrdé práce

20. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna získala v soutěži Banka roku 2009 tři prvenství

Umí být vtipný, mezi bankéři má obrovské renomé a od června 2007 šéfuje České spořitelně. Řeč je o pětačtyřicetiletém Gernotu Mittendorferovi, který vede banku s největším počtem klientů v Česku. Minulý týden se stal Bankéřem roku 2009.
Finančnímu domu se pod jeho vedením daří. Česká spořitelna vykázala za loňský rok zisk ve výši 15,8 miliardy korun. Mezi tuzemskými bankami byla v hospodaření jednoznačně nejlepší. Mittendorfer je považován za velkého experta, a udělení titulu Bankéř roku tedy není žádným překvapením. „Jsem poctěn, že mě kolegové vybrali,“ poznamenal Mittendorfer. Bankéře roku totiž vybírají sami šéfové jednotlivých bank mezi sebou. Volba je tajná, a první muž České spořitelny proto nechce prozradit, pro koho hlasoval on.
Kromě Bankéře roku zamířily do České spořitelny také tituly Banka roku a Nejdůvěryhodnější banka. „Jsme opravdu rádi, je to výsledek tvrdé práce všech našich zaměstnanců. Chtěli jsme být maximálně transparentní a otevření vůči našim klientům. Poslední rok byl velmi náročný, pokud jde o vývoj ekonomiky, takže jsme opravdu nadšení z takového ocenění,“ reagoval na výsledky Mittendorfer, který se nedávno stal také viceprezidentem České bankovní asociace.

Nezaměstnanost poroste

Česká spořitelna si odnesla ocenění i přesto, že její mateřská banka čelila v Rakousku negativní publicitě v souvislosti s finanční krizí. V Česku se nyní banka zaměřuje na rozšíření a modernizaci pobočkové sítě. Letos už spořitelna otevřela dvanáct nových poboček a devětadvacet jich zmodernizovala. Do konce roku chystá otevřít ještě další tři pobočky, dvacítku jich zmodernizovat a dalších pět přemístit. Letos se tak investice do pobočkové sítě vyšplhají na 1,1 miliardy korun, oznámila banka. V příštím roce by pak mělo dojít k otevření dalších deseti až patnácti poboček. „Chceme pokračovat ve vylepšování služeb a budeme se snažit být klientům co nejblíže, a to za jakýchkoli okolností,“ slibuje Mittendorfer a dodává: „Bankovní sektor je v Česku mnohem stabilnější než v jiných zemích, ale nesmíme zavírat oči před ekonomickou situací.“ Naráží tím především na rostoucí nezaměstnanost. „Očekáváme růst počtu lidí bez práce, což bude ovlivňovat naše klienty stejně jako letos. Budeme se nadále snažit vycházet jim vstříc,“ řekl.

Šetří všichni

V rámci spojování aktivit v oblasti fondů a správy majetku ve střední a východní Evropě mateřská Erste vytvořila novou dceřinou společnost Erste Asset Management. Její součástí by měla být do konce tohoto roku i Investiční společnost České spořitelny. Ta patří v tuzemsku k největším na trhu kolektivního investování s celkovým majetkem okolo šestačtyřiceti miliard korun. Změna by měla zefektivnit fungování celé skupiny. Tlak na efektivitu a úspory ale budou podle Mittendorfera u všech bank. „Každý tvrdě dřel, aby osekal náklady a byl co nejvíce efektivní, to bude určitě pokračovat,“ soudí Mittendorfer. Tématem číslo jedna ale bude podle zkušeného bankéře jednoznačně hledání prostoru pro růst a pro nový byznys. „Těch příležitostí nevidím mnoho, ale určitě jsou,“ tvrdí vystudovaný právník. Jako příklad zmiňuje vkladový byznys. Ve hře je ale i poskytování úvěrů. „Pomalu zase začíná být cítit konkurence v půjčkách. Očekáváme mírný růst především u retailových půjček,“ odhaduje Mittendorfer. Zároveň ale připouští, že právě kvůli možnosti ztráty zaměstnání budou lidé stejně jako nyní opatrní při rozhodování, zda si vzít úvěr.

Regulace? Ano, ale…

Dalším důležitým tématem příštího roku bude mezi bankéři zcela jistě snaha regulovat finanční trh. Snahy komise v tomto ohledu hodnotí Mittendorfer pozitivně. „Některé návrhy jsou ale velmi populistické. Například odměňování bankéřů,“ upozorňuje a dodává, že největší pozornost se logicky upíná především na požadavky na kapitalizaci bank: „Nová pravidla by se měla stanovit velmi opatrně, a než se zavedou, mělo by se velmi pečlivě analyzovat, co z toho všeho vyplyne. Vyšší požadavky na kapitál ano, ale záleží jak, kdy a jaké to bude mít důsledky. Nelze to zavádět bez analýzy veškerých souvislostí,“ varuje Mittendorfer. Na mysli má především to, že by pravidla neměla být pro všechny stejná a musí se zohlednit role na trhu. „Například my máme mnohem bezpečnější byznysový model než třeba investiční banky,“ vysvětluje. Česká spořitelna je největší tuzemskou retailovou bankou s více než pěti miliony klienty.

BRAND24

BOX Gernot Mittendorfer (45) Vystudoval práva na Univerzitě v Linci, Webster University ve Vídni absolvoval s titulem Master of Business Administration. Rodilý Rakušan začal v roce 1990 pracovat pro finanční skupinu Erste, kde působil jak v oblasti drobného, tak i korporátního bankovnictví. V červenci 2000 se stal členem představenstva České spořitelny s odpovědností za komerční bankovnictví. V červenci 2004 přijal nabídku na post předsedy představenstva a generálního ředitele dceřiné společnosti Salzburger Sparkasse. Od června 2007 je předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny. Nedávno se stal viceprezidentem České bankovní asociace.

BOX Česká spořitelna v číslech Počet klientů*5,3 mil.
Počet zaměstnanců*10 873
Loňský zisk*15,81 mld. Kč Počet poboček*652
Počet bankomatů *1185
Bilanční suma *858,46 mld. Kč
Kapitálová přiměřenost*10,3 % +
Pramen: Česká spořitelna, údaje k datu 30. 6. 2009
*údaje z 31. 12. 2008

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).