Je rušení stravenek hrozba pro restaurace?

18. června 2007, 00:00 - (čtk)
18. června 2007, 00:00

DAŇOVÁ REFORMA Po případném zrušení daňového zvýhodnění stravenek by 30 procent lidí utrácelo méně peněz za jídlo. Vyplynulo to z průzkumu pro Asociaci provozovatelů stravenkových systémů. Více než čtyři pětiny českých zaměstnanců platí v restauracích stravovacími poukázkami a po jejich zrušení by prý 30 procent z nich utrácelo za jídlo méně.

DAŇOVÁ REFORMA Po případném zrušení daňového zvýhodnění stravenek by 30 procent lidí utrácelo méně peněz za jídlo. Vyplynulo to z průzkumu pro Asociaci provozovatelů stravenkových systémů.

Více než čtyři pětiny českých zaměstnanců platí v restauracích stravovacími poukázkami a po jejich zrušení by prý 30 procent z nich utrácelo za jídlo méně. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, který se zaměřil na zaměstnance, firmy, restaurace, obchody a supermarkety. Stravenky považují za vhodný nástroj motivace pracovníků dvě pětiny zaměstnavatelů. Pro 18 procent z nich je poskytování stravenek nezbytné pro udržení konkurenční výhody. Za luxus je považuje pět procent firem.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 902 zaměstnanců, 335 zaměstnavatelů, 135 restaurací, 112 obchodů a 30 supermarketů, se uskutečnil v souvislosti s návrhem vlády na zrušení daňových výhod u stravenek. Kabinet chce návrhem ušetřit zhruba miliardu korun ročně. Zrušení úlev pro firmy je podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné pro vyvážení snížené daně z příjmu firem na 19 procent.

Podle asociace provozovatelů stravenkových systémů je to ale nesprávný předpoklad. Podle ní totiž stát nebral v úvahu změnu v chování spotřebitelů. „Ti by se po zrušení stravenek přestali stravovat v restauracích a nakupovali by více potraviny v obchodech. U potravin je ale snížená sazba daně z přidané hodnoty a přesunem by došlo ke snížení tržeb firem a následné nižší dani z příjmů. Stát by tak přišel o část peněz,“ říká předseda asociace Miroslav Sedlák.

Téměř polovina (49 procent) dotázaných restaurací, supermarketů a prodejen však uvedla, že zrušení stravenek by pro ně mělo zanedbatelné následky.

V restauracích podle uvedeného průzkumu platí stravenkami 83 procent zaměstnanců, čtvrtina z nich denně. V tradičních obchodech je používají tři čtvrtiny pracovníků a v supermarketu s nimi platí 53 procent dotázaných.

Průměrná nominální hodnota poskytovaných stravenek je 59 korun, nejčastěji se pohybuje mezi 50 až 55 korunami. Více než třetina zaměstnanců používá na jeden nákup dvě až tři stravenky, u 60 procent z nich nepřesáhne doplatek v hotovosti 30 korun.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Zisky mobilních operátorů? Přes 10 miliard korun ročně
OSVČ a výdajový paušál v praktických příkladech
Kdy jsou vaše peníze na internetbanking v ohrožení?
Konec vesnických prodejen? Vyřeší jejich ztrátovost dotace?
"Bude to dobrý rok," banky a stavební spořitelny počítají výsledky v polovině roku 2017
Auta
Bentley si myslí, že speciálních edicí není nikdy dost.…
Auto za průměrný plat? Jde to, ale musíte slevit z mnoha požadavků
Rolls-Royce dnes představí nový Phantom. Premiéru můžete sledovat živě
Transfăgărășan s Mazdou MX-5 je zážitek, na jaký se jen tak nezapomíná
Škoda odstartovala sériovou výrobu modelu Karoq. První majitelé se dočkají v říjnu
Technologie
Microsoft bude vyplácet solidní odměny za nalezené díry nejen ve Windows
Velká aktualizace ovladačů u AMD. Mnohé novinky pro hráče, GPU Profiler pro vývojáře
Podoba referenčního Radeonu RX Vega je venku. AMD ho chce stavět proti GTX 1080
Ransomware v posledních dvou letech vydělal přes 25 milionů dolarů
Chrome 60 lepí 40 děr a podporuje Touch Bar na nových Macboocích Pro
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít