Je rušení stravenek hrozba pro restaurace?

18. června 2007, 00:00 - (čtk)
18. června 2007, 00:00

DAŇOVÁ REFORMA Po případném zrušení daňového zvýhodnění stravenek by 30 procent lidí utrácelo méně peněz za jídlo. Vyplynulo to z průzkumu pro Asociaci provozovatelů stravenkových systémů. Více než čtyři pětiny českých zaměstnanců platí v restauracích stravovacími poukázkami a po jejich zrušení by prý 30 procent z nich utrácelo za jídlo méně.

DAŇOVÁ REFORMA Po případném zrušení daňového zvýhodnění stravenek by 30 procent lidí utrácelo méně peněz za jídlo. Vyplynulo to z průzkumu pro Asociaci provozovatelů stravenkových systémů.

Více než čtyři pětiny českých zaměstnanců platí v restauracích stravovacími poukázkami a po jejich zrušení by prý 30 procent z nich utrácelo za jídlo méně. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, který se zaměřil na zaměstnance, firmy, restaurace, obchody a supermarkety. Stravenky považují za vhodný nástroj motivace pracovníků dvě pětiny zaměstnavatelů. Pro 18 procent z nich je poskytování stravenek nezbytné pro udržení konkurenční výhody. Za luxus je považuje pět procent firem.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 902 zaměstnanců, 335 zaměstnavatelů, 135 restaurací, 112 obchodů a 30 supermarketů, se uskutečnil v souvislosti s návrhem vlády na zrušení daňových výhod u stravenek. Kabinet chce návrhem ušetřit zhruba miliardu korun ročně. Zrušení úlev pro firmy je podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné pro vyvážení snížené daně z příjmu firem na 19 procent.

Podle asociace provozovatelů stravenkových systémů je to ale nesprávný předpoklad. Podle ní totiž stát nebral v úvahu změnu v chování spotřebitelů. „Ti by se po zrušení stravenek přestali stravovat v restauracích a nakupovali by více potraviny v obchodech. U potravin je ale snížená sazba daně z přidané hodnoty a přesunem by došlo ke snížení tržeb firem a následné nižší dani z příjmů. Stát by tak přišel o část peněz,“ říká předseda asociace Miroslav Sedlák.

Téměř polovina (49 procent) dotázaných restaurací, supermarketů a prodejen však uvedla, že zrušení stravenek by pro ně mělo zanedbatelné následky.

V restauracích podle uvedeného průzkumu platí stravenkami 83 procent zaměstnanců, čtvrtina z nich denně. V tradičních obchodech je používají tři čtvrtiny pracovníků a v supermarketu s nimi platí 53 procent dotázaných.

Průměrná nominální hodnota poskytovaných stravenek je 59 korun, nejčastěji se pohybuje mezi 50 až 55 korunami. Více než třetina zaměstnanců používá na jeden nákup dvě až tři stravenky, u 60 procent z nich nepřesáhne doplatek v hotovosti 30 korun.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče