Menu Zavřít

Jaro přeje světlým barvám a pohodlí

24. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku - a my spolu s ní Vylézá sluníčko a my cítíme, že světlo je přesně to, co po dlouhé zimě potřebujeme. Rozhlížíme se po místnostech a máme chuť vyházet nánosy zbytečných předmětů, všechno znovu vymalovat světlými barvami, vyhodit těžké záclony a otevřít okna.

Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku - a my spolu s ní

Vylézá sluníčko a my cítíme, že světlo je přesně to, co po dlouhé zimě potřebujeme. Rozhlížíme se po místnostech a máme chuť vyházet nánosy zbytečných předmětů, všechno znovu vymalovat světlými barvami, vyhodit těžké záclony a otevřít okna.

Bez ohledu na to, jak velké „zesvětlení“ zvládneme v každodenním shonu realizovat, jedna oblast se přímo nabízí. A na rozdíl od proměn interiérových nás nemusí stát mnoho peněz ani námahy. Zesvětlete svůj šatník. I zaryté zastánkyně černé a jiných tmavých barev začínají většinou s příchodem jara váhat. Cítíme, že by to chtělo něco světlého, alespoň pěknou bílou košili. Jen se trochu obáváme: budeme to ještě my? Lidé nás znají v elegantních tmavých oděvech, a tak máme pocit, že ve světlém oblečení budeme budit přílišnou pozornost. Zbytečně. Je to jen věc našeho osobního pocitu (často jsme zvyklé se do černé tak trochu „schovávat“). Nebojte se tedy světlých barev. Zvednou vám náladu. A navíc budete ladit s ročním obdobím. Copak je na jaru něco temného?

Trendem je něha

Dalším argumentem pro světlé barvy je jejich neoddiskutovatelná módnost. Jarní kolekce světových návrhářů se přímo hemží bílou, béžovou a světle šedou. Možná je to i reakce na pochmurnou mezinárodní atmosféru - tématem číslo jedna je válka v Iráku istrach z teroristických útoků. Lidé proto už delší dobu hledají v módě alespoň iluzi ztracených jistot. Punkové, tvrdé, provokativní linie ustoupily do pozadí. Módě vládne harmonie a něha. „Army“ prvky se objevují pouze v náznacích, které jako by je chtěly zesměšnit. Například V alentino poslal na molo něžně ženské bílé šatičky, které zdobí přímo vojenské zapínání. „To je absurdní,“ napadne vás na první pohled. Ano, je. Celková linie jarní módy je měkounká a splývavá, jako by oblečení ani nebylo šité lidmi, ale spíše tkané pavoučky na palouku za svitu úplňku. Zapínání je často skryté pod lištami, aby nic nerušilo naprosto čistý výraz. Materiály jsou kvalitní a přírodní - vlna, bavlna, hedvábí.

Rafinovaná nevinnost

Důležitá je délka sukní ke kolenům. Je velice slušivá a ženská, nepůsobí ani usedle, ani vyzývavě. Sukně jsou buď úzké, nebo lehce rozšířené, a důležitý je opět celkově měkký vzhled. Volný styl mají také kalhoty, které letošní sezona povyšuje i na půvabné společenské oblečení. Na molech se objevilo mnoho lesklých, často velmi extravagantních, variant kalhot, které k pracovnímu kostýmu sice nebudou z brokátu, ale pohodlná volnost jim zůstává. Saka ke kalhotovým kostýmům mají klasickou délku zakrývající boky. Zajímavá je fazonka sak, se kterou přišla například Carolina Herrera - zapínají se „košilově“ až u krku, což působí rafinovaně nevinně a rozhodně ne upjatě. Je v tom něco dívčího a velmi dobře to odpovídá celkovému duchu letošní módy. Mezi vzory vítězí květinové, od malých nenápadných kytiček až po rozměrné květy jakoby rozházené po šatech. Zvláště u těch nápaditých bychom ale měly být opatrné a volit spíše střízlivou barevnost. Zajímavý detail se objevuje mezi módními doplňky - jsou to pytle. Ať už ve formě malých kabelek, nebo velkých sportovních tašek. Pytle mohou být i výrazně zdobené, například etnickými motivy, čímž se vyrovnává jistá fádnost letošní puristické módy. Nenápadné barvy ale zůstávají základem i na „divokých“ pytlových kreacích.

Můžete se i odvázat

Pokud světlounká jednoduchá móda není nic pro vás, nemusíte zoufat. Doby, kdy všechny ženy musely jít se základním trendem, jsou dávno pryč. Máte i jiné možnosti. Donna Karan například na letošní jaro navrhla kolekci krásných šatiček jako z padesátých let - úzký živůtek a široká sukně ke kolenům. Kromě už zmiňovaných světlých barev se uplatňují i všechny odstíny červené (například jahodová), sytě žlutá a střední odstíny modré. A pokud se nemůžete ani na jaře rozloučit s černou, vězte, že ani ta na přehlídkových molech nezanikla. Pro mladé dívky zůstává i letos „in“ móda minisukní a k nim barevných podkolenek a ponožek. Pokud vám připadá poněkud děsivá, zkuste přivřít oči, až se vaše dcera bude ven vypravovat takhle vymóděná. Newyorská návrhářka Anna Sui na tomto vzhledu postavila skoro celou jarní kolekci. Minisukně si ovšem brousí zuby i na nás, ženy přivyklé elegantnější módě. Návrháři jejich návrat předpovídají na léto a následně na podzim i zimu (doufejme, že do té doby vymyslí péřové punčocháče).

Pohodlná casual móda

BRAND24

Pokud nejste svázaná byznys stylem a naopak toužíte vypadat mladistvě a sportovně, nemusíte vyhazovat džíny s „nepřirozeně“ opraným vzhledem, které jste si pořídila v loňské sezoně - letět budou i letos. Stejně jako cargo kalhoty a vesty. Podle módních předpovědí jejich čas ještě přijde na podzim, kdy prý patnáct kapes bude pořád málo. Stále aktuální zůstává etno-styl. Dnes o to víc, že mu mnozí mladí lidé na Západě rádi přidávají politický podtext. Dominují mu zemité barvy jako je oranžová, petrolejová, všechny odstíny hnědé, zvířecí a květinové vzory. Tento styl je hodně zdobný. Pokud se pro něj rozhodnete, nebojte se ani volánků, šněrování a výšivek. Je to ovšem jednoznačně oblečení pro volný čas. Jen okrajově bych chtěla zmínit trend v líčení, který má letos zelenou a dobře ladí i s hlavním stylem sezony. Je to takzvané „nahé líčení“, tedy velmi nenápadné. Vyžaduje pleť bez závažnějších kazů. Pokud se právě takovou pletí můžete pyšnit, zkuste se nalíčit jen lehkým make-upem, lehkým dotekem tvářenky, světlounkými stíny (šedá, béžová), hnědou řasenkou a tónovaným leskem na rty. Sluší vám to? Pak máte pro tuto sezonu vyhráno.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).