Menu Zavřít

Japonsko bojuje s nízkou porodností. Začíná dotovat zmrazení vajíček

20. 6. 2016
Autor: John Gillespie, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Japonsko se pouští do boje s populační krizí. Klesající porodnost a nárůst generace stárnoucích Japonců plánuje zvrátit pomocí dotování nákladů na zmrazení vajíček. Ženy tak chce podpořit v tom, aby mateřství jen odsunuly místo toho, aby se představy na něj úplně vzdaly.

Pilotní projekt startuje v jednom z předměstí Tokya. Město Urayasu se nachází zhruba čtrnáct kilometrů od metropole a mimo jiné je sídlem Tokyo Disneylandu. Během tří let chce na svůj plán boje proti klesající porodnosti vydat 90 milionů jenu, tedy více než 20 milionů korun.

BRAND24

Starosta Hideki Matsuzaki varuje, že nízká porodnost je problém celého státu. „Těhotenství a mateřství je individuální otázka. Když ale situace dosáhne těchto rozměrů, považuji to za společenský problém,“ cituje Matsuzakiho agentura AP. Využití veřejných zdrojů je tak podle něj na místě. Celá procedura vyjde na zhruba 600 tisíc jenů, tedy necelých 140 tisíc korun. Zájemkyně ale zaplatí jen 20 procent, zbytek bude dotován. Nárok na zákrok přitom mají všechny obyvatelky města ve věku od 25 do 34 let.

Zmrazení vajíček přitom ještě stoprocentně neznamená, že se žena matkou v budoucnu opravdu stane. U žen do 25 let je šance 30 procent, u 34letých klesá na 20 procent. Podobný benefit ženám nabízí i soukromé společnosti. V posledních letech přispívají svým zaměstnankyním v USA s pokrytím nákladů společnosti Apple nebo Facebook. Chtějí tak přilákat a udržet si talentované pracovnice.

Japonský premiér na summitu G7 varoval před další krizí

Japonský premiér varuje před další krizí

 Japonský premiér Šinzó Abe
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).