Menu Zavřít

Janků může nakupovat

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Dobrovolné převzetí firmy bude v případě uskutečnění financovat J&T Banka

BRAND24

Developer Milan Janků může nakupovat. Česká národní banka povolila společnosti ECM Group, kterou vlastní Janků, uveřejnit nabídku na dobrovolné převzetí ECM Real Estate Investments (ECM REI). ECM Group drží v současné době zhruba třicetiprocentní podíl v ECM REI. Ten chce zvýšit tak, aby dosáhla majoritní majetkové účasti. Transakci, pokud ji schválí představenstvo ECM REI, bude financovat J&T Banka. Necelé dva roky po vstupu na burzu se tím možná chýlí ke konci příběh jednoho z tuzemských primárních úpisů akcií (IPO) na pražské burze.
ECM Group odůvodnila nabídku na převzetí snahou koncentrovat vlastnictví v developerské firmě v době krize na finančních trzích. Přístup k úvěrům se developerům značně ztížil, banky jsou všeobecně opatrnější. „Po obnově důvěry bankovního sektoru bude nutné prokázat dlouhodobý stabilní strategický plán referenčního či majoritního akcionáře, aby společnost mohla nadále udržovat zdravou bilanci vlastních a cizích zdrojů,“ uvedla firma. Důvodů k podání nabídky je ale více. „Snahou je také zabránit potenciálnímu převzetí třetí stranou. Je otázka, jak v konečném důsledku nabídku vyhodnotí akciový trh, jelikož s ní může být spojen určitý konflikt zájmů,“ vysvětluje Patrick Vyroubal, analytik Atlantik FT. Milan Janků jako stoprocentní vlastník ECM Group totiž zároveň působí jako generální ředitel ECM REI. Samotná ECM Real Estate zatím v souvislosti s možným převzetím doporučila investorům nepodnikat žádné kroky, dokud se nesejde představenstvo firmy.

Cena jako z burzy ECM Group již dříve uvedla, že za jednu akcii je ochotna zaplatit 303 korun. Nabídková cena za převzetí akcií se pohybuje zhruba na úrovni, za kterou se cenné papíry obchodují na burze. „Sama společnost ale nedávno komentovala, že cena akcie je hluboko pod fundamentální hodnotou společnosti a dostala se na osmdesát procent NAV (= čistá hodnota aktiv na jednu akcii),“ upřesňuje Vyroubal. ECM REI, která je kótovaná na pražské burze, se od počátku finanční krize potýká s propadem akcií. Ještě před rokem se hodnota cenného papíru pohybovala těsně pod 1600 korunami, dnes se obchoduje za méně než tři sta korun.
Viceprezident ECM REI Kamil Ziegler již dříve v rozhovoru pro týdeník EURO uvedl, že společnost uvažuje o prodeji dokončených projektů, jako jsou City Empiria a City Tower na pražské Pankráci. Nevyloučil ani prodej dalších menších dokončených projektů jako Varenská Office v Ostravě či budova CCS v Praze. Firma též vyjednává o partnerství na úrovni jednotlivých projektů, na kterých pracuje. V minulém týdnu společnost oznámila, že prodá patnáctiprocentní podíl v ruském projektu Ryzan Shopping Center. Firma PSJ za majetkovou účast zaplatí 5,18 milionu eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).