Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Výše nákupu ČNB není překvapením

8. 10. 2015
Autor: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

ČNB zveřejnila statistiku devizových obchodů za srpen. Výše nakoupených eur z pohledu nastavených očekávání nijak nepřekvapila, což jenom potvrdila v podstatě nulová reakce kurzu. Druhý měsíc v řadě tak centrální banka v souladu se svou strategií jednostranného kurzového závazku vstoupila na trh s cílem bránit posílení české měny pod úroveň 27 korun za euro.

Za tlakem na posilování koruny v letních měsících stála především lepší makroekonomická výkonnost české ekonomiky v prvním pololetí v kombinaci s rychlejším cenovým růstem ve srovnání s prognózou ČNB ve stejném období.

Nicméně je pravda, že inflační vývoj v průběhu třetího čtvrtletí opět zamířil směrem dolů. Zároveň je zřejmé, že letošní hospodářský růst bude mimořádný kvůli některým jednorázovým jevům v podobě dočerpávání evropských fondů z předchozího programového období či propadu cen ropy.

Graphical visualization of Czkeur

Hospodářská dynamika příštího roku bude nižší. Oproti letošnímu očekávanému růstu kolem 4,5 procenta předpokládáme pro rok 2016 růst zhruba 2,7 procenta. Vzhledem k očekávanému makroekonomickému a inflačnímu výhledu a jasné komunikaci centrální banky nelze očekávat, že by intervenční režim byl ukončen před polovinou příštího roku.

Centrální banka bude v případě tlaků na posilování koruny na trhu nadále aktivně působit a kurzový závazek bránit. Z toho vyplývající nárůst devizových rezerv nepředstavuje pro českou centrální banku jakékoli omezení.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky


Čtěte také:

ČNB: Záporné úrokové sazby nejsou třeba, konec intervencí bude později

BRAND24

ČNB bude dál držet měnu na úrovni 27 korun za euro a sazby na minimech

Příliš aktivní ČNB? Na oslabení koruny nakoupila přes miliardu eur

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).