Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Spirála růstu

14. 1. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

České ekonomice se vloni dařilo. Zatím známe čísla národních účtů za první tři čtvrtletí a dílčí měsíční ukazatele z konce loňského roku. Na základě toho lze konstatovat, že loňský růst dosáhl v reálném vyjádření zhruba 4,5 procenta.

Tuzemské hospodářství tak zaznamenalo nejvýraznější vzestup od roku 2007. Při pohledu na strukturu růstu je zřejmé, že se na něm nejvíce podílejí složky domácí poptávky, tedy investiční aktivita firem a spotřebitelské výdaje domácností.

Investice v průběhu loňského roku zrychlovaly až na meziročních 8,3 procenta ve třetím čtvrtletí, přičemž závěrečný kvartál byl zřejmě ještě lepší. Firmám se od počátku roku 2014 zvyšuje provozní ziskovost. Zavedení intervenčního režimu znamenalo obrat předchozího sestupného trendu v ziskovosti firem. Český korporátní sektor je jako celek čistý exportér. Slabší měna se projevila ve vyšších tržbách v korunovém vyjádření.

Na nákladové straně se pozitivně promítla klesající cena pohonných hmot a energií. Podstatné je, že díky optimismu jsou vyšší zisky investovány do nových produkčních kapacit i do lidí. Domácnosti tak profitují z tvorby nových pracovních míst a v průběhu loňského roku začal být patrný trend rychlejšího růstu mezd. Obojí vede k růstu celkového objemu mezd a platů v ekonomice a tedy i disponibilních příjmů domácností. Ty se zároveň nebojí zvyšovat své výdaje na úkor dosavadních úspor.

Rostoucí ekonomika se tak projevuje ve spotřebitelském i investičním optimismu, který zpětně podporuje ekonomický růst. V této pozitivní růstové spirále bychom se měli v letošním roce udržet.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

ČNB: Růst je udržitelný, česká ekonomika se zatím nepřehřívá

Česká ekonomika překvapila, její růst nemá v Evropě konkurenci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).