Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Po špatném startu se trhy oklepaly

24. 3. 2016
Autor: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Vstup finančních trhů do letošního roku byl navzdory mnoha očekáváním téměř katastrofální. Byli jsme svědky dramatických výprodejů na akciových trzích po celém světě, padaly ceny komodit, propadaly se výnosy kvalitních státních dluhopisů, mnohdy hlouběji do záporného teritoria. Index finančních podmínek, který počítá agentura Bloomberg, se dostal na nejnižší úrovně od roku 2012.

Ruku v ruce s tímto vývojem na finančních trzích panovaly obavy z přenosu do reálné ekonomiky. Horší sentiment mezi nákupními manažery firem odhalily klesající indexy nákupních manažerů na globální úrovni i ve velkých ekonomikách Spojených států, Velké Británie, eurozóny, Číny či Japonska.

Březnová zasedání klíčových centrálních bank ale přinesla na finanční trhy zklidnění – Evropská centrální banka přišla s razantním balíkem opatření na uvolnění měnových podmínek v eurozóně, americký Fed zase přislíbil neutahovat měnové kohouty tak rychle. Výsledkem je, že se index finančních podmínek na globálních trzích v průběhu března výrazně zlepšil a vymazal tak propady z ledna a první poloviny února.

Bohužel na datech z reálné ekonomiky to zatím vidět není. Předběžné hodnoty indexů nákupních manažerů ukazují na pokračující zpomalování růstové aktivity v průmyslových sektorech nejvýznamnějších světových ekonomik. Přece jenom existují časová zpoždění, než se klidnější situace na finančních trzích projeví na vyšší průmyslové aktivitě. Nicméně březnové zklidnění na finančních trzích je příslibem, že i v reálných ekonomikách by pesimismus mohl postupně ustupovat.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Hlavní ekonom ECB: V případě nouze můžeme lidem rozdávat peníze

Konec období levných peněz se stále vzdaluje, centrální banky jsou zoufalé

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).