Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Lepší vyhlídky

31. 7. 2014
Autor: Novák Tomáš/Euro

Ministerstvo financí aktualizovalo makroekonomické prognózy. Růstový výhled pro letošní rok zlepšilo o celý procentní bod na 2,7 procenta. I když se jedná o významnou vzestupnou revizi, z drtivé části za ní stojí podle ministerstva mnohem lepší výkonnost ekonomiky během prvního čtvrtletí. My se s tímto závěrem ztotožňujeme. Komerční banka vydala aktualizovanou prognózu v úterý a letošní očekávaný růst reálného HDP zrevidovala o procentní bod výše na 2,9 procenta.

Díky měnové a fiskální expanzi předpokládáme pro rok 2015 další zrychlení růstu, a to na 3,3 procenta. Předkrizové úrovně bychom na základě naší prognózy mohli dosáhnout již koncem roku. Navzdory zrychlení hospodářského růstu zůstane inflace nízká, což bude po dvou letech poklesu znamenat růst reálných mezd, a to téměř o dvě procenta.

Pro letošek očekáváme průměrnou inflaci ve výši pouhé čtyři desetiny procenta, bude tak nejnižší od roku 2003. V příštím roce by se měla pohybovat kolem procenta. ČNB by tak měla držet intervenční režim minimálně po celou první polovinu příštího roku. S nízkou inflací se pak zvyšuje pravděpodobnost, že se v nastavení měnové politiky nic nezmění dokonce po celý rok 2015.


Z parketu čtěte také:

Josef Němý: Doporučení pro Rio Tinto

BRAND24

Martin Kujal: Fed zůstane za křivkou

Helena Horská: Hlad po výnosech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).