Menu Zavřít

Jan Vejmělek: ČNB politiku nezmění

25. 9. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro

Bankovní rada České národní banky se dnes sejde k projednání měnové politiky. Bude se jednat o zasedání, na kterém není projednávána nová prognóza. Centrální bankéři budou debatovat o rizicích té stávající, která byla publikována na konci července.

A právě na červencovém zasedání bankovní rada rozhodla o posunutí „exitu“ z intervenčního režimu, který nepřijde dříve než v roce 2016. Pokud se nenaplní protiinflační rizika, s pohledem ČNB souhlasíme. Normalizace měnové politiky by měla začít uvolněním intervenčního režimu a teprve následně opuštěním politiky nulových úrokových sazeb.

První zvýšení měnověpolitické úrokové sazby bychom pak předpokládali v průběhu druhého kvartálu roku 2016. Co se od červencového zasedání z pohledu ČNB přihodilo? Skutečná inflace za červenec i srpen se nacházela o 0,2 procentního bodu nad prognózou centrální banky. Aktuálně meziroční růst spotřebitelských cen dosahuje 0,6 procenta. Na straně druhé hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí skončil o 0,1 procentního bodu pod prognózou centrální banky. Výrazným protiinflačním faktorem se stalo vnější prostředí kvůli zavedení sankcí na vzájemný zahraniční obchod s Ruskem.

Ty se začínají projevovat v poklesu cen některých potravin. Centrální bankéři tak zřejmě budou ve výsledku akcentovat zvýšení protiinflačních rizik, nikoli však v takovém rozsahu, aby to vedlo ke změně současného nastavení měnové politiky včetně cílované úrovně kurzu koruny k euru. Ta by měla být potvrzena na 27 korunách za euro.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Pavel Páral: Rozpočet – naposledy s cizím peřím

Viceguvernér ČNB Tomšík: Ekonomika je z vleklé recese venku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).