Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Čína měnově neválčí

20. 8. 2015
Autor: čtk/ap

Událostí minulého týdne na globálních finančních trzích bylo uvolnění vazby čínské měny na americkou a následné oslabení čínského renminbi ve dvou vlnách celkově o více než tři procenta. Obchodování v průběhu tohoto týdne již bylo na měnovém páru USD/CNY výrazně klidnější, kurz v podstatě stagnoval.

První komentáře označovaly tento krok Číny jako první výstřel nadcházející měnové války, v níž chce země jako významný exportér získat „neoprávněnou“ cenovou výhodu na úkor svých konkurentů. Páteční zveřejnění reportu Mezinárodního měnového fondu k Číně ale nabídlo další vysvětlení — snahu Číny posunout svůj jüan mezi koš měn, které tvoří SDR, takzvaná zvláštní práva čerpání, umělou měnu MMF.

Dalším vysvětlením pak je možná preventivní akce ze strany Číny před očekávaným zahájením trendu zvyšujících se dolarových sazeb a následně možného posílení dolaru na světových trzích. Pokud by totiž jüan zůstal na dolar pevně navázaný, mohlo by to vést k jeho posílení vůči konkurenčním asijským měnám.

V neposlední řadě je třeba uvést, že oslabení není nijak dramatické. Naše odhady ukazují, že teprve oslabení renminbi o deset procent proti váženému koši měn obchodních partnerů Číny by v prvním roce zvedlo čínský HDP o půl procenta. Každopádně je ale krok centrálních autorit důkazem, že čínská ekonomika zpomaluje rychleji, než čínští představitelé očekávali, a že jim vývoj dělá vrásky na čele. S tím ovšem rostou obavy i investorů na finančních trzích a zvyšuje se poptávka po bezpečných aktivech.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Čína spustila řetězový propad asijských měn

Čínská měna se stane součástí koše hlavních měn nejdřív na podzim 2016

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).