Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Česko letos poroste

30. 1. 2014
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta E15

Aktualizace makroekonomické prognózy českého hospodářství z naší dílny ukazuje na to, že tuzemská ekonomika v letošním roce poroste. Zatímco vloni zřejmě v reálném vyjádření o 1,4 procenta klesla, pro letošek předpovídáme vzestup o 1,4 procenta. Na rozdíl od oživení v letech 2010 a 2011 by k růstu měly tentokrát přispívat nejen čisté exporty, ale oživení by po dlouhém útlumu měla zaznamenat i domácí poptávka.

Vyšší by totiž měla být spotřeba domácností i fixní investice. Spotřebu domácností letos podpoří zejména nízká inflace, která bude stát za růstem reálných mezd o jedno procento. V průměru by se pak neměla výrazněji zvýšit ani míra nezaměstnanosti, když podíl nezaměstnaných se nachází poblíž svého bodu zvratu.

Vládní spotřebu ani fixní investice by již neměla omezovat fiskální konsolidace, pomalu by pak mělo investiční aktivitu začít podporovat po pěti letech poklesu stavebnictví a zvyšující se průmyslová výroba. Český průmyslový sektor profituje zejména z oživení našich nejvýznamnějších obchodních partnerů. Podhodnocená měna by měla pomáhat zvýšit reálnou průmyslovou produkci od druhé poloviny roku.

Průmysl by si letos mohl reálně polepšit o téměř šest procent. I přes intervence bude letos inflace nejnižší od roku 2003, když bude dosahovat necelého jednoho procenta. Důvodem je samozřejmě pokles cen regulovaných položek. Ty by letos měly v průměru klesnout o 1,5 procenta hlavně díky levnější elektřině. Dle našich odhadů by měly letos vzrůst ceny potravin v průměru o 2,6 procenta a ceny pohonných hmot o 3,7 procenta.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí udržela růst

Zlepšením vzdělávání by HDP vzrostl na šestinásobek, tvrdí známí ekonomové

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).