Menu Zavřít

Jan Sedlák: Zavřeli jste Kinotip, dejte nám Netflix

1. 6. 2012
Autor: Redakce

Tak nám zavřeli Kinotip. cz. Respektive nevíme, co se aktuálně se službou děje, nicméně je mimo provoz. Kinotip byl server, kde bylo možné si přímo na webu pouštět veliké množství filmů a seriálů i s českými titulky. Žádné stahování, prostě stačilo klepnout na tlačítko pro přehrání, stejně jako třeba na YouTube.

Pochopitelně to nebyla žádná oficiální služba, ale šlo o dílo amatérských fanoušků.

Podobné servery se nelíbí držitelům práv na daný obsah a je dost dobře možné, že právě jejich akce stojí za tím, že si na Kinotipu už žádný film nepustíte. Odstavení provozu přichází v době, kdy české úřady vedou zátahy na největší tuzemské „warezáky“, kteří do světa šíří nejenom multimediální obsah.

Nebudu spekulovat o tom, zda služby typu Kinotip u nás stojí mimo zákon, o tom musí rozhodnout někdo jiný. Teoreticky by to problém být neměl, protože Kinotip na stránky pouze vkládal obsah, který byl nahrán na jiných zahraničních službách. Podstata je ale o něčem jiném.

Obliba amatérské služby poukazuje především na jednu věc – uživatelé chtějí sledovat video na internetu, aniž by jim do cesty byly kladeny byrokratické překážky. Chtějí si najít film nebo oblíbený seriál, bez dvouletého zpoždění oproti datu premiéry, a s českými titulky si vybraný pořad přehrát.


Čtěte také: Češi stahují z internetu čím dál více, v průměru 30 GB měsíčně

BRAND24


Není to o tom, že bychom byli národem skrblíků, kteří nechtějí za multimédia platit, jenom není jiná alternativa. Nikoho nebaví neustále po pochybných fórech hledat nefunkční odkazy na RapidShare a jemu podobných službách a potom ztrácet nervy na zoufale pomalých serverech s titulky. Zájem o internetové video ostatně bylo možné sledovat na posledním hokejovém mistrovství světa, které tímto způsobem sledovaly desítky tisíc diváků.

Také Česko chce svůj Netflix, své Spotify. Zaplatit si měsíční poplatek za neomezené sledování aktuálního obsahu. Odkudkoli – z webového prohlížeče nebo aplikací pro tablety, chytré telefony a televize. První vlaštovky už se objevují, například Voyo.cz od Novy, jsou ale značně nedopečené.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).