Menu Zavřít

Jan Sedlák: Windows 8 je tu, začíná hra o budoucnost

23. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

V pátek 26. října jdou do prodeje nové Windows 8, které tak odstartují novou éru Microsoftu, v níž se ukáže, zda firma dokáže získat vlnu zákazníků, kteří od klasických počítačů odcházejí k mobilním zařízením. Windows 8 budou moci pohánět jak počítače, tak tablety a hybridní zařízení.

Windows 8 jsou povedený produkt a Microsoftu by to mohlo vyjít. Musí, protože poslední čísla vývoje trhu nejsou příliš příznivá.

Aktuální výzkum iSuppli například tvrdí, že se letos prodeje počítačů po celém světě propadnou poprvé za 11 let. Analytické skupiny IDC a Gartner zase hlásí, že se prodeje počítačů a notebooků v posledním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent, což je největší výkyv od roku 2001.

Podobná čtvrtletní čísla hlásí také samotný Microsoft. Jeho divize Windows se meziročně propadla o 33 procent. Počítačová divize Intelu, která vyrábí a dodává čipy používané v těchto strojích, meziročně ubrala osm procent. Obě partnerské společnosti sice argumentují, že zákazníci v této době čekali na nové modely právě s Windows 8, analytici však tato prohlášení mírní. Prakticky jedinou počítačovou firmou, která dokáže stabilně růst, je Lenovo. Prodeje Dellu a HP se v této oblasti naposledy propadly o 14 procent.


Čtěte také:

O Windows 8 se firmy nezajímají, Microsoftu to příliš nevadí

Budoucnost je v platformách a aplikacích, tvrdí Citrix

BRAND24


Tablety a chytré telefony nevyužívají stále více pouze koncoví uživatelé, ale také firemní zákazníci – ať už koupené přímo firmou, nebo své soukromé připojené do firemního prostředí. Firemní trh je pro Microsoft velice důležitý, nicméně průzkum Forrester Research ukazuje, že pouze zhruba jedna třetina oslovených firem plánuje na Windows 8 přejít a 57 procent z nich takové plány nemá. Při vydání Windows 7 se pro jejich nasazení vyslovily dvě třetiny firem.

Prodejci sice v oficiálních prohlášeních tvrdí, jak se zákazníci na nové Windows a zařízení těší a společně s Microsoftem plánují obří marketingové akce, mimo mikrofon už ale tak jednoznačně nemluví. I různí partneři Redmondu jsou opatrní. Ekosystém Windows sice považují za „pěkný a funkční“, o jeho budoucnosti ale mluví jako o „trojce na trhu“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).