Menu Zavřít

Jan Sedlák: Internete, boj se. Přichází politika

2. 7. 2015
Autor: ČTK

Internet se po katastrofách, jako byly Internet do škol nebo Bezdrátová Praha, znovu dostává do hledáčku českých politiků. A opět nejde o projekty, nad kterými by se dalo jásat. ČSSD chce během následujících pěti let utratit 400 milionů za dotování internetu pro chudé. A na ministerstvu průmyslu a obchodu se řeší, jak rozdělit 14 miliard, které přitečou z eurofondů na rozvoj rychlého internetu.

Oba projekty mají oficiálně zlepšit dostupnost kvalitního připojení pro širokou veřejnost. Ani jeden z nich však problémy neřeší systémově.

Na skutečné zlepšení internetových linek v zemi zdejší vlády jedna jako druhá dlouhodobě kašlou. Existuje, pravda, dlouhá řada koncepcí a vypracovaných materiálů, které jasně ukazují, jak budování takzvaného broadbandu řešit a jak vytvořit podmínky pro jeho další rozšiřování a rozvoj. Ale víc nic. Vztah současné vlády k této problematice osciluje někde mezi holým nezájmem a občasnými prázdnými prohlášeními. Případně nejasnými úmysly, které se točí právě kolem oněch miliard z dotací.

Příkladem koncepčního nezájmu je dokument Digitální Česko 2.0, který se vláda zavázala plnit. Ten určuje takzvanou digitální agendu včetně internetu. Realizaci a dohled má na starost ministerstvo průmyslu, jednotlivé body jsou ale naplňovány velice pomalu, případně vůbec. Internetoví provideři potřebují jasná řešení a příznivé podmínky – třeba výrazné snížení byrokracie a cen výkopových prací pro pokládání optických kabelů. Něčemu takovému ale často brání klasický rezortismus a absence politického lídra, který by si oblast vzal na starost.

Tak například ministerstvo průmyslu a ministerstvo vnitra se momentálně dohadují o tom, kdo by měl dodat koncepci na čerpání zmiňovaných 14 miliard. Dokument má zatím na starost Mládkův rezort, dějí se kolem něj ale velice neprůhledné věci. Zuzana Chudomelová, která měla strategii na starost, byla podivně odvolána. A kolem ministerstva se pochopitelně motají velcí hráči, kteří o dotace mají eminentní zájem. Třeba Kellnerův CETIN.

Vnitro by si oblast chtělo stáhnout pod sebe. Milan Chovanec chce z České pošty udělat stěžejního dodavatele ICT služeb pro stát. Svůj díl koláče ale chce také Andrej Babiš. Vnitro a finance si proto ve státním ICT rozdělily vliv. Babiš má problém jménem Státní tiskárna cenin. Od ní letos oddělil ztrátové Centrum sdílených služeb. To provozuje datacentrum postavené za nesmyslně velké peníze s nejasnou návratností. Finance chtějí do datacentra dostat další státní složky. Aktuálně se zdá, že by zde bez veřejné soutěže mohlo své systémy provozovat ministerstvo dopravy, tedy další Babišův rezort.

Internet a ICT jsou zcela zásadními oblastmi ekonomiky. A jak ukazují Silicon Valley, Izrael či Singapur, i zde je potřeba podpora státu. Ne dotační, ale strategická a koncepční. S naším přístupem se ale není možné divit, že mnoho lidí z IT oboru vládě vzkazuje: Radši se tomu vůbec nevěnujte, ale hlavně neškoďte.


Čtěte také:

BRAND24

MPO vytvoří nový plán rozvoje internetových sítí z fondů EU

Pravidla pro budování rychlého internetu v Česku by měl stanovit zákon

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).