Menu Zavřít

Jan Sedlák: HP se nám polámalo

22. 11. 2012
Autor: Jan Sedlák

HP je porouchaná společnost, jejíž náprava bude trvat ještě několik let. Tvrdí to nejenom analytici, ale také samotná šéfka Meg Whitman. Léčbou procházející firma ale tento týden dostala další facku, když musela oznámit, že odepíše téměř 9 miliard dolarů kvůli účetním nejasnostem v divizi Autonomy. Tu HP koupilo za více než 10 miliard dolarů. Před několika týdny přitom HP muselo odepsat 8 miliard dolarů kvůli nepovedené třináctimiliardové akvizici EDS.

To už u firmy, která má v současné době tržní kapitalizaci něco málo přes 23 miliard dolarů, nejsou malé peníze. Akcie HP proto od pondělí spadly o dalších 10 procent na současnou hodnotu okolo 12 dolarů. Cenné papíry společnosti už za poslední rok odepsaly 57 procent.

Vyjasnění situace kolem Autonomy bude mít ještě dlouhé trvání. Jisté ale je, že už při zavírání obchodu mnozí odborníci upozorňovali, že je pro HP obchod nevýhodný a cena výrazně nadhodnocená. Záměry odkupu nicméně byly dobré – HP vidělo trend velkých dat a nutnosti jejich třídění a analyzování, což Autonomy zvládá velice dobře.

Zdroje z firmy mi ale v průběhu roku často říkaly, že je obchodování s tímto produktem prakticky pozastavené a že dost možná dojde k výrazným odpisům.

Autonomy je jenom jedna část

Současné zmatky a odpisy ale zastínily další problémy, se kterými se společnost potýká. Firma tento týden oznámila finanční výsledky za poslední kvartál. Nejsou příliš pozitivní.

Divize osobních počítačů meziročně spadla o 14 procent. Příjem z firemních počítačů spadl o 13 procent, spotřebitelské stroje pak o 16 procent. Tady HP v podstatě kopíruje čísla Dellu, který už si ale od počítačů příliš neslibuje. Meg Whitman má plán, že výrazně zjednoduší portfolio počítačů, půjde do tabletů a bude do vývoje v této oblasti více investovat.

Příjmy z prodeje tiskáren a příslušenství kolem meziročně klesly o 5 procent. Čísla přitom zachraňuje především ono příslušenství, protože samotný tiskový hardware se propadl o 20 procent. Svět už méně tiskne a dokumenty sdílí v cloudu a na mobilních dotykových zařízeních.


Čtěte také: Hewlett-Packard přišel o devět miliard dolarů


Klesly i jindy silné divize služeb a technologií pro datová centra. Servery, úložné systémy a sítě odepsaly 9 procent a služby pak 6 procent.

BRAND24

Meg Whitman rozsáhle reorganizuje, což se významně dotklo i české pobočky firmy, a propustila už 29 tisíc zaměstnanců. Úspory z této oblasti chce využít zejména v investicích do vývoje, které za vlády tehdejšího šéfa a současného prezidenta Oraclu Marka Hurda klesly v jednom roce o půl miliardy dolarů. Šéfka, do které jsou vkládány naděje, chce do budoucna kompletně zjednodušit portfolio a zbavit se málo profitabilních produktů.

Velcí konkurenti HP takové problémy nemají. Například za Oraclem a Dellem stále stojí jejich zakladatelé, kteří pro své firmy dýchají a nesledují pouze krátkodobé cíle. Michael Dell opouští od počítačů a současné padající příjmy bere s nadhledem, protože se rozhodl firmu přeorientovat na datová centra, investuje, nakupuje společnosti a strategický obrat vidí v budoucnu. HP naproti tomu mělo několik šéfů, kteří jenom škrtali, měnili strategie a neviděli za horizont.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).