Menu Zavřít

Jan Sedlák: Apple hraje o Čínu

18. 12. 2012
Autor: ČTK/AP

Akcie Applu po dlouhé době výrazně padají a za poslední tři měsíce ztratily více než 26 procent. Z dlouhodobějšího hlediska jsou na tom pořád dobře – jejich hodnota je proti letošnímu lednu o 34 procent vyšší. Mezi investory se nicméně začíná šířit špatná nálada a v posledních dnech došlo i k několika snížením ratingu. Důležitou roli hrají zejména dvě oblasti – Čína a trh s tablety.

Zatímco ve Spojených státech vlastní chytrý telefon každý druhý člověk, v Číně ho má jeden z deseti. Apple tam otevřel už sedm kamenných obchodů, které jsou při uvádění novinek v obležení. Nového iPhonu 5 se ostatně za první dny prodaly dva miliony kusů. Tim Cook na každém konferenčním hovoru při ohlašování výsledků opakuje, že Čína je pro Apple obrovská příležitost.


Vývoj akcií Applu za poslední rok

 Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo)


To dokazují čísla – 15 procent z příjmů firmy už pochází z této země a je možné registrovat silné nárůsty. Na trh o velikosti 1,5 miliardy lidí je ale sedm obchodů málo a Apple se tak snaží dotáhnout do konce dohodu s největším čínským mobilním operátorem China Mobile. Ten má více než 700 milionů zákazníků, což je téměř dvojnásobek toho, co mají China Unicom a China Telecom, kteří už produkty Applu prodávají. Pro představu – velikost trhu v USA je 300 milionů lidí. Do Číny se proto tlačí i další. Velice úspěšný je zejména Android a China Mobile už se dohodla s Nokií, kterou tak investoři vzali na milost.

Naopak investorům Applu se nelíbí, že má klesat podíl společnosti na trhu s tablety. IDC odhaduje, že podíl Applu v této oblasti letos klesne o tři procentní body na 53,8 procenta a naopak na 42,7 procenta vyroste Android. I proto firma vydala iPad mini, který má konkurovat levným a do popředí se deroucím sedmipalcovým strojům s Androidem.

Je otázkou, zda Apple dokáže být pod Cookovým přátelštějším vedením stále tak agresivní a „přímočarý“ jako dříve.


Čtěte také:

BRAND24

Apple padá ještě níž: nepřesvědčilo přijetí nového iPhonu v Číně

Tim Cook se snaží najít pro Apple vlídnější tvář

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).