Menu Zavřít

Jan Sedlák: Akcie rostou, ale na oslavy čas není

21. 9. 2012
Autor: profimedia.cz

Hodnota akcií technologické firmy Apple překročila významnou hranici 700 dolarů, což je jenom za poslední týden nárůst o zhruba 40 dolarů. Tato skutečnost ostře kontrastuje s údajným zklamáním z představení nové verze iPhonu, který podle mnohých kritiků nemá to či ono a Apple tak ztrácí dech.

Uživatelé to ale evidentně vnímají jinak a během prvního dne spuštěného předprodeje „vykoupili“ dva miliony kusů těchto přístrojů. Nový model je tak dosud nejrychleji prodávaným iPhonem v historii.

Apple výrazně roste také v dalších oblastech. Za poslední tři měsíce se ve Spojených státech stal největším prodejcem notebooků, ačkoli je za tím i fakt, že ostatním zavedeným značkám, jako jsou Dell a HP, prodeje počítačů spadly o více než deset procent. Prodeje tabletů jsou kategorie sama pro sebe – firma už prodala 87 milionů iPadů a celému trhu nejen vládne, ale i ho vytváří.

S podzimem nicméně začíná jedno z nejdůležitějších prodejních období roku vrcholící předvánočním trhem. Na tom bude letos velice těsno. Microsoft v říjnu do světa vypustí očekávaná Windows 8 a Windows Phone 8, s nimiž pokryje jak osobní počítače, tak tablety a chytré telefony. Redmond tak může začít do prodejních čísel výrazně promlouvat.

Stejně tak se to může podařit Amazonu, který oznámil uvedení několika nových přístrojů, včetně vylepšeného tabletu. A pokud v minulosti v této oblasti proti Applu někdo alespoň částečně uspěl, byl to právě Amazon.

Nová generace přehrávačů iPod se v dalším růstu firmy projeví minimálně. Prodeje iPodů postupně klesají, protože uživatelé začínají na přehrávání hudby a multimédia obecně používat chytré telefony. Rostou naopak příjmy z obchodu iTunes Store, který v posledním čtvrtletí poprvé v historii vygeneroval více peněz než samotné iPody. Tento trend bude zesilovat.

Ne všechno se ale Applu daří. Vývojáři z Cupertina nahradili v nové verzi iOS 6 vysoce kvalitní mapy Googlu vlastním produktem. Výsledek předčil všechna očekávání – v tom nejhorším slova smyslu. Mapy od Applu jsou nepřesné, v Česku máme místo Zlína Gottwaldov, velká část mapových podkladů naprosto chybí, objevují se neskutečné anomálie.


Čtěte také:

Nový iPhone v recenzích: chvála i výhrady k mapám a konektoru

Nový iPhone může mít v EU problémy s nabíječkou

Jan Sedlák: Rozchod Applu s Googlem

BRAND24


Hrůzné mapové pokrytí začal Apple řešit různě. Například v Rusku si nechává dodávat podklady tamní internetovou jedničkou Yandex. V Česku se prozatím nic takového neplánuje, uživatelé si nicméně mohou stáhnout samostatnou aplikaci Mapy.cz od Seznamu.

Termín „Google Maps“ je v těchto dnech nejhledanější položkou na App Store, prozatím však vrací prázdnou hodnotu. A nejstahovanější aplikací je YouTube, který ze základu iOS kvůli postupnému rozchodu Applu a Googlu rovněž zmizel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).