Menu Zavřít

Jan Schiller: Výnosy českých dluhopisů

18. 3. 2013
Autor: ČTK

Dosavadní vysoká výkonnost českých státních dluhopisů odráží slabou domácí ekonomiku konce uplynulého a začátku letošního roku.

Tato období ale vnímáme jako dno současného hospodářského cyklu. V dalších měsících bychom měli být svědky postupného oživení taženého nejprve sílící aktivitou exportně orientovaných odvětví, následně firemními investicemi a nakonec doplněné vzmáhající se koncovou spotřebou.

V letošním roce tedy očekáváme postupný růst výnosů českých státních dluhopisů, a to zejména v segmentu delších splatností. K tomu by mělo významně přispět také zvyšování sklonu „bezrizikových“ výnosových křivek ve světě. Klesat z cenových maxim by měly jak ceny německých vládních obligací, tak amerických Treasuries.

Důvodem by mělo být především cyklické hospodářské oživení ve světě tažené Spojenými státy a rozvíjejícími se trhy v čele s Čínou a v důsledku toho i vzestup inflačních tlaků na globální úrovni. V aukci 6. března prodalo Ministerstvo financí ČR dluhopisy v celkovém objemu osm miliard korun. Zájem byl především o fixně úročené dluhopisy s šestiletou splatností, kde poptávka více než dvakrát převýšila nabízených pět miliard korun.

Celkově aukce překvapila solidním zájmem investorů, obecně však nízké výnosy na českých dluhopisech již tolik nelákají. Výnosy českých státních dluhopisů se nyní nacházejí sice v okolí historických minim, pokles z konce roku se však zastavil a v prvních dvou měsících tohoto roku ceny nepatrně klesly (výnosy rostly).


Čtěte také:

Ministerstvo chce vydat dluhopisy za sto miliard

Buffett: Dluhopisy jsou hloupá investice, vyplatí se akcie. A kečup je navždy

BRAND24

Kalousek si od nové emise dluhopisů slibuje 10 miliard


Autor je manažerem Conseq Investment Management

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).