Menu Zavřít

Jan Kovalovský: Nezávislost na ČNB

4. 8. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Stále více investorů na trzích vnímá měnové riziko spojené s investicemi v zahraničí jako nedílnou součást money managementu. Stejně tak firmy stále více přepočítávají náklady nebo zisky deponované v cizí měně jako nedílnou součást kalkulace při vytváření business plánů. V době, kdy se začíná spekulovat o ukončení měnových intervencí České národní banky, se výrazně zvyšuje zájem těchto dvou skupin vyhnout se měnovému riziku.

Možností ochrany před nečekanými kroky ČNB se nabízí hned několik. Jendou z nich je tzv. forward. Tím se rozumí dohoda mezi dvěma obchodníky na nákupu nebo prodeji podkladového aktiva v budoucnosti za předem stanovenou cenu. Tento závazek dvou protistran je standardně využíván jako jedna z forem spekulace nebo jako jednoduchá forma zajištění. Další možností zajištění proti pohybu měny je využití úvěru.

Například pokud by investor dlouhodobě držící dividendové akcie v Česku viděl investiční příležitost v zahraničí, použil by akcie nakoupené v Česku jako zajištění pro načerpání úvěru v cizí měně. Půjčené prostředky by následně zainvestoval do akcií v zahraničí. V budoucnu s uzavřením pozice by došlo k pokrytí čerpaného úvěru a to zcela nezávisle na vývoji měnového kurzu.

Podobně se mohou zachovat také společnosti, které mají výrobní náklady nebo naopak prodeje spojené s cizí měnou. Využití úvěru v cizí měně pokryjí náklady a z následného prodeje vyrovnají čerpaný úvěr. I když nejsou tyto formy zajištění zadarmo, je třeba uvážit, zda zajištění proti vývoji české koruny není levnější a jistější alternativou v době, kdy může centrální banka překvapit.

Autor je vedoucí Patria Forexu


Čtěte také:

BRAND24

Helena Horská: ČNB svůj závazek hned tak neopustí

Jan Bureš: ČNB je odsouzena k tvrdému boji

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).