Menu Zavřít

Jan Keller: Vedení kandidátky ČSSD jsem dlouho zvažoval

8. 5. 2014
Autor: isifa

Nad kandidaturou do Evropského parlamentu za sociální demokracii přemýšlel sociolog Jan Keller dlouho. Pokud by prý od začátku věděl, že se stane hned lídrem kandidátky, tak by jeho rozhodování probíhalo ještě déle. „Být jedničkou je mnohem obtížnější,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro EurActiv.

S jakými ambicemi jde ČSSD do evropských voleb?

Optimistickým scénářem by bylo, pokud by sociální demokracie uhájila stávajících sedm europoslaneckých křesel, případně by získala o jedno, dvě navíc. Pesimistický scénář by pak představovalo to, že získá tři až čtyři europoslance.

Co Vás vlastně vedlo k tomu, že jste se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu?

Nabídku, kterou jsem dostal, jsem zvažoval velmi dlouho. Dlouhodobě přednáším a publikuji po Evropě na téma sociální a soudržný stát. Vidím narůstající rozdíly a nerovnost v rámci společnosti a vnímám rizika, která z toho vyplývají. Současný model fungování společnosti není dlouhodobě životaschopný a vyžaduje korekce. Proto jsem nabídku na kandidaturu přijal.

Vycházím tak také vstříc svým kritikům, kteří již léta říkají, že zaujímám pouze negativistické postoje. Snad si nyní uvědomí, že má činnost je pozitivní.

V médiích se často píše o tom, že některé Vaše názory nejsou úplně v souladu s tím, co prezentují přední politici ČSSD…

Média to často zkreslují. Je pravda, že sám za sebe jsem některé názory formuloval třeba trochu jinak než například ministr zahraničí, ale je to proto, že jsem akcentoval jiné souvislosti než on. S panem premiérem se ale shodnu ve všem.

Myslím si, že stavět mě proti zbytku ČSSD je od médií umělý manévr. Moje kandidatura má plnou podporu pana premiéra a zároveň mám i opakovaně vyslovenou podporu prezidenta Zemana. I kdybych neudělal nic prospěšného, tak už jen to, že se tyto osobnosti shodli na mé podpoře, je takové malé plus.

S ostatními kandidáty sociálních demokratů na europoslance se také shodnete?

S českou sociální demokracií spolupracuji dlouhou dobu a zúčastnil jsem se i jejích programových konferencí. Nemusím tedy obden telefonovat a zjišťovat, co si kdo myslí. V rámci volební kampaně také objíždím republiku, kde absolvuji řadu besed. Vždycky se toho spolu se mnou účastní i europoslanec za ten kraj a při té příležitosti si ověřujeme, jestli se názorově shodneme. A shodneme.

Najde se něco, v čem máte jiný názor?

O ničem zásadním nevím. Když jsem několik měsíců zvažoval, zda kandidaturu vezmu, tak se vůbec nemluvilo o tom, že bych byl jednička. To vykrystalizovalo až někdy v únoru. Být jedničkou je mnohem obtížnější, a kdybych to věděl hned na začátku, tak bych se rozhodoval ještě déle.

Více čtěte na serveru EurActiv.cz


Na E15.cz se o blížících se evropských volbách také dočtete:

Lidovci a TOP09 stojí za Junckerem. Socialisté za Schulzem

Evropské volby: Útok českých politických stran bude nebývale silný

BRAND24

Průzkum: ANO za sebou nechá v evropských volbách jak ČSSD, tak KSČM

Vlivnější Europarlament vyhlíží ztracené voliče

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).