Menu Zavřít

Jan Hus doputoval i na dolar

7. 12. 2011
Autor: profit

Pokud chcete obchodnímu partnerovi darovat k Vánocům spíš hmotnou pozornost než zážitek, můžete jít dvojí cestou. Sázkou na prověřenou jistotu jsou tradiční luxusní pera či užitečné diáře. Exkluzivním dárkem, který je ovšem zároveň i investicí, jsou v poslední době třeba zlaté medaile nebo diamanty.

Foto: Otta Bartovský / MF Dnes / Profimedia.cz

Finanční krize poněkud zpochybnila některé klasické investiční nástroje, jako jsou akcie nebo dluhopisy. Naopak se stále víc lidí vrací ke zlatu, stříbru či diamantům. Do nich investují své peníze jako do nadčasové, prověřené hodnoty. Před letošními Vánocemi se proto snaží prodejci nabídnout investiční diamanty nebo zlaté mince jako dárek, který je zároveň uloženou investicí.

Novozélandská mince z Čech

Česká mincovna, která je jedinou tuzemskou mincovnou s licencí od České národní banky, přišla na předvánoční trh s nabídkou nových emisí investičních mincí. Zástupci mincovny připomínají, že tyto mince jsou oproti pamětním medailím výhodnější v tom, že jsou osvobozeny od DPH. Zlaté mince jsou osvobozeny od této daně absolutně, stříbrné mince do hodnoty nominálu.

Při prvním pohledu může být poněkud matoucí, že nové edice v Česku vydaných mincí jsou novozélandské dolary. Vyplývá to z povinnosti získat licenci na nějakou reálně existující měnu. Mince spadající do Britského společenství Commonwealthu musejí mít přitom na jedné straně vždy portrét královny. Vizáž nově vyražených novozélandských dolarů je tak vcelku kuriózní. Na druhé straně totiž najdete například Jana Husa, Jana Ámose Komenského či legendárního českého válečného pilota Františka Peřinu.

Mezi argumenty pro zlato patří také fakt, že od roku 2000 jeho cena neuvěřitelně vzrostla – šestinásobně. Proti tomu ale staví skeptici argument, že růst hodnoty zlata je již zřejmě za vrcholem, a naopak může přijít cenová korekce. Investiční mince lze ostatně pořídit i ve stříbře, jehož cenová prognóza je poněkud příznivější než u zlata.

Na českém trhu v poslední době velmi dravě působí také prodejci investičních diamantů. Lze zprostředkovaně koupit drahé kameny přímo z diamantové burzy, přičemž součástí nákupu je i certifikát, který má stvrzovat, že se nejedná o „krvavé“ diamanty z válečných oblastí. Jako luxusní vánoční dárek se ovšem zřejmě vhodnější jeví prsteny nebo přívěsky s diamantem, jejichž cena začíná už kolem 10 tisíc korun.

Zatočit si skleněnou převodovkou

Levnějším, přesto krásným a nevtíravým darem bývá také sklo. Jako elegantní doplněk můžete obchodnímu partnerovi pořídit soupravu skla pro jeho kancelář nebo domácí minibar. Originálním designem v poslední době upoutala například řada pod názvem „Module two“, které se ovšem lidově začalo říkat „převodovky“. Set tvoří láhev na whisky a dvě sklenice, které připomínají strojní převodovku. Nejzajímavější je ale fakt, že celý set lze spojit dohromady a pomocí přesného ozubení jím můžete otáčet.

Tento nápaditý design pochází z dílny anglického autora Thomase Jenkinse, žijícího a pracujícího v Norsku. Kolekci vytvořenou na jaře 2011 ale nebylo možné vyrobit standardní technologií, a tak se po strastiplné cestě dostala až do české firmy Bomma, kde ji dokázali precizně vybrousit. Celou dárkovou sadu pořídíte za 2 600 korun.

Pero posázené safíry

Možná je váš obchodní partner praktický člověk, který ocení spíš užitečnou věc než adrenalinový zážitek nebo investiční minci. Výhodou hmotného daru, jako je luxusní psací pero nebo diář na rok 2012, je samozřejmě i to, že ho bude mít váš partner celý rok každodenně na očích a při každém pohledu na něj si vás může připomenout.

BRAND24

Na luxusních perech už toho zdánlivě mnoho nového vymyslet nelze. Liší se hlavně použitým materiálem a designem. Například klasické luxusní pero vyvedené žíhanou pryskyřicí a dekorované zlatem a stříbrem pořídíte za cenu kolem dvou tisíc korun. Ale třeba pero řady 25th Anniversary, které bylo navrženo u příležitosti 25. narozenin firmy Delta Italy, zdobí diamanty či safíry a stojí neuvěřitelných 300 tisíc korun.

Nabídka diářů je neskutečně variabilní také co do funkce. Na trhu najdete snad všechny formáty i barvy diářů a nejrůznější náplně. Velikost obvykle začíná formátem A4 a pokračuje menšími rozměry až ke kapesnímu vydání. Informace v nich obsažené si nezadají s malou příruční encyklopedií.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).