Menu Zavřít

James Woolf: Úřední obstrukce nám zastavily byznys

2. 7. 2014
Autor: čtk

Když James Woolf v roce 1990 přijel z Velké Británie do Československa, odkud pocházejí jeho předci, stal se spolutvůrcem soudobého realitního podnikání v Praze. Dnes přiznává, že má chuť se vším v Česku praštit a odjet vydělávat jinam. Hlavně kvůli úředním průtahům ohledně projektu Květinového domu, který už roky chystá na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Jak dění kolem projektu dopadá na vaše podnikání?

V posledních pěti letech jsme si nemohli dovolit zvýšit mzdy žádnému zaměstnanci. Zdržování projektu totiž zastavilo růst naší společnosti. To se ale samozřejmě týká i řady dalších firem. Čeští politici se totiž aktivně zasadili o to, že se tu investice zastavily.

V Praze se ale nyní přece staví docela dost.

Například PPF a Penta bourají a staví bez problémů. Zkrátka někteří lidé se do něčeho takového pustit mohou a jiní ne.

Chtěl od vás někdo kvůli projektu úplatek?

Nedávno za mnou přišel neznámý člověk, který v souvislosti s naším záměrem mluvil o nějakých milionech. Ale takové lidi a nesmysly neposlouchám. Nemám chuť se nechat zavřít. Myslím, že lidé, kteří si říkají o takové peníze, jsou stupidní, a nehodlám konverzací s nimi ztrácet čas. Celé je to ale výsledek neskutečně dlouhého povolovacího procesu. Když by byl kratší a jednodušší, nebyl by tu ani prostor pro korupci.

Zvažovali jste v této situaci odchod z České republiky?

Přemýšlím o tom docela často. Někteří to už udělali. Jeden z britských developerů odešel z Česka raději dělat byznys do Afriky. Nejsme totiž jediní, kdo dlouhým povolovacím procesem v Praze trpí. Nekupoval jsem domy v Praze kvůli tomu, abych je prodával. Kupoval jsem je pro své děti a děti jejich dětí. Co ale dělat v situaci, když úřední obstrukce náš byznys zastavily? Dříve jsme kupovali jednu budovu ročně. V posledních pěti letech jsme nekoupili nic.

Jaké budou vaše další kroky?

Budeme se snažit projekt dokončit.


Čtěte také:

Miliardový projekt z Václaváku nejspíše skončí žalobou

BRAND24

Na Václaváku se bojuje o miliardový byznys

Odcházející Hanáková rozhodla o miliardovém byznysu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).