Menu Zavřít

Jakou práci nemohou dělat těhotné?

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Existuje nějaký závazný a podrobný seznam pracovních činností, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním? Základní pravidla stanoví § 238 až 242 zákoníku práce: Ženy (nejen těhotné) nesmějí být zaměstnávány pracemi pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol.

Existuje nějaký závazný a podrobný seznam pracovních činností, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním?

Základní pravidla stanoví § 238 až 242 zákoníku práce:

Ženy (nejen těhotné) nesmějí být zaměstnávány pracemi pod zemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol. Výjimkou jsou ženy, které vykonávají řídicí funkce a nekonají přitom manuální práci, dále ženy vykonávající pod zemí zdravotnické a podobné profese či kontrolní a studijní činnost.

Práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, stanoví vyhláška č. 288/2003 Sb. ministerstva zdravotnictví. Zákaz se týká i žen do konce devátého měsíce po porodu a (jde-li o delší dobu) kojících matek.

Těhotná žena nesmí být zaměstnávána též pracemi, které podle lékařského posudku ohrožují její těhotenství ze zdravotních příčin tkvících v její osobě. Obecně daný seznam vyplývající ze zmíněné vyhlášky tedy může být lékařem pro konkrétní ženu ještě rozšířen.

Koná-li žena zakázanou práci, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na vhodnější místo. Ve vašem případě může být aktuální také ustanovení zákoníku práce, podle nějž požádá-li těhotná zaměstnankyně pracující v noci o zařazení na denní práci, jste povinni jí vyhovět. To platí i pro matku do konce devátého měsíce po porodu či zaměstnankyni, která kojí. U kojících žen navíc musíte počítat s přestávkami na kojení (vedle běžných přestávek na jídlo a oddech).

BRAND24

Dosahuje-li zaměstnankyně při práci, na niž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu příspěvek.

Mgr. Klára Čechová, firemní poradce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).