Menu Zavřít

Jako od babičky

11. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Tlustý svetr a štíhlé džíny - nikdo vás z obezity podezírat nebude Vzpomínáte? Když jste chodila do páté třídy, musela jste odcházet z domova už od půlky října navlečená do mohutných palčáků, ovázaná dvoumetrovou šálou a znemožněná neforemnou tlustou čepicí. Přece aby vás "neofouklo"!

Tlustý svetr a štíhlé džíny - nikdo vás z obezity podezírat nebude

Vzpomínáte? Když jste chodila do páté třídy, musela jste odcházet z domova už od půlky října navlečená do mohutných palčáků, ovázaná dvoumetrovou šálou a znemožněná neforemnou tlustou čepicí. Přece aby vás „neofouklo“!

Když dnes vyrážíte z domova jako pravá dáma v kabátku s hedvábnou šálkou, jemnými rukavičkami, a možná i v lehkém kloboučku, vzpomenete si občas na ty staré časy s nostalgií. Mít tak pořádnou tlustou šálu a čepici! Letos v zimě se nemusíte zdráhat. Klidně sáhněte na dno skříně pro kompletek, který vám nezdolná babička dala předloni k Vánocům. Letošní zimní móda je plná teplounkých pletenin. Kromě šál a čepic si pořiďte i pořádný svetr, vypadat trochu jako plyšový medvídek je „in“, a když si k němu vezmete štíhlé džíny, nikdo vás z obezity podezírat nebude. Navíc silná pletenina lichotí obličeji - zkuste si malý test: ke svému obličeji přiložte běžnou látku, a potom svetr, který normálně nosíte jen na lyže. Že vypadáte mladší, uvolněnější, a vaše rysy jsou měkčí? Ano, to je kouzlo pletených modelů. Jejich struktura dodává našim rysům měkkost. Svetry se nosí jak v běžných délkách k bokům, tak i prodloužené do půli stehen či dokonce až ke kotníkům. Delší svetry mívají často pásek a působí vlastně jako kabátky. Barvy jsou zemité - tedy především hnědá v mnoha odstínech (krémová, jantarová, skořicová, čokoládová), tmavě zelená, khaki, bordó. Pokud jste ovšem vyznavačkou veselých barev a pořídíte si svetr plný pestrých tenkých proužků, také se nespletete. Naopak, takový veselý tlustý svetr zahřeje vás na těle, a ostatní na duši. Samozřejmě pokud seženete komplet „svetr - šála - čepice rukavice“, budete „in“ hned čtyřnásobně. A to už stojí za nějaký ten výdaj. Tlusté svetry mají i své nevýhody - svůj oblíbený kabát přes něj asi nedostanete. Noste je tedy jako svrchní oděv, a pokud bude velká zima, navlékněte pod něj několik tenčích vrstev, uvidíte, že vás zima jen tak neskolí. Ideálním oděvem jsou ovšem tyto svetry na podzim (a v předjaří), protože stačí pod ně obléct bavlněné triko s dlouhým rukávem, a budete se cítit doslova jako v bavlnce.

Na jednání v kulichu?

Pokud je ve všední dny vaším údělem „business look“, užijete si teplé svetry a čepice jen o víkendu, případně při večerních procházkách se psem. Ale ani ve formálním oblečení nemusíte venku mrznout. Důležitý je především dobrý kabát a boty, které nejsou „jen na okrasu“. Pokud jste na zimu citlivá, nenechte se tedy svést ke koupi krásných kozaček, uvnitř kterých se skrývá jen tenká podšívka. Pokud vám nebude příjemně teplo, můžete mít velmi elegantní nožky, ale výraz vašeho obličeje příliš elegantní nebude. Dbejte tedy kromě krásy také na pohodu a pořiďte si kozačky, které splňují oba tyto požadavky. Nosí se vysoké podpatky, nebo naopak žádné jen na vás záleží, jak hodně si tyto trendy pustíte k tělu. Máte pocit, že bez podpatků chodíte těžkopádně, a s příliš vysokými vám chůze po zimních chodnících připadá jako artistický výkon? Pak si klidně pořiďte takové, jaké vám vyhovují. Kabáty vybírejte opět v zemitých barvách. Velkým hitem jsou kožešiny, použité ať už tradičně kolem krku (a případně lemující rukávy a dolní okraj kabátu), nebo netradičně kdekoliv jinde. Pokud stále trpíte předsudkem, že nosit nepravé kožešiny je znakem chudoby, rychle se ho zbavte, je nová doba. Pokud tedy nechcete, aby kvůli vašemu kabátku umírala vzácná zvířata, klidně si pořiďte kožešinku nepravou. A lepší je okázale nepravá než rádoby věrná napodobenina kožešiny pravé. Stále je módní kůže, ale nejen pro formální oblečení se vám budou dobře hodit i materiály a vzory, které evokují klasickou anglickou módu vlna, tvíd, vzory jako káro, rybí kost. Rozhodně se nemusíte bát, že byste v tvídovém kabátku ke kolenům vypadala příliš usedle. Pokud ho doplníte vysokými kozačkami, budete velmi elegantní, ale přitom velmi sexy.

BRAND24

Konec hedvábí a krajek

Zima si žádá také zimní prádlo. Kalhotky lehounké jako vánek schovejte na dno šuplíku. V zimě vám udělá nejlepší službu prádlo sportovnější a jednodušší. Navíc vývoj nových materiálů i stylů letí i v této oblasti oblékání velmi kupředu - pokud tedy nechcete mrznout v krajkovém prádle, rozhodně to neznamená, že musíte sáhnout po pověstných „bombarďákách“, které nosívala vaše babička v padesátých letech. Dnešní zimní prádlo umí hřát i odvádět pot, umí být měkoučké, pohodlné a umí také slušet. Pokud jste zvyklá nosit celý rok totéž, stojí tato změna za úvahu. Zvlášť tehdy, když máte ráda oblečení kopírující vaši postavu a zimní mohutné svetry vám nahánějí hrůzu. Pod lehký úzký svetřík si totiž můžete obléknout jednoduché a nenápadné prádlo, které vás spolehlivě zahřeje. Nevýhodou teplého prádla je ale to, že ho nemůžete snadno odložit, když vejdete do místnosti, kde je přetopeno na 24 stupňů. Takové zrady se od vlněného svetru nedočkáte.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).