Menu Zavřít

Jak zjistit tvrdost vody

10. 1. 2005
Autor: Euro.cz

INFORMAČNÍ OTEVŘENOST Tvrdost vody je údaj důležitý pro prádelny, hotely či restaurace. Příliš tvrdá může poškozovat pračky a další spotřebiče. Složení vody se přitom liší i ulici od ulice. Otestovali jsme, zda a jakou formou vodárny údaje o tvrdosti poskytují.

INFORMAČNÍ OTEVŘENOST

Tvrdost vody je údaj důležitý pro prádelny, hotely či restaurace. Příliš tvrdá může poškozovat pračky a další spotřebiče. Složení vody se přitom liší i ulici od ulice. Otestovali jsme, zda a jakou formou vodárny údaje o tvrdosti poskytují.

Test potvrdil, že informační servis vodárenských společností je na dobré úrovni. Pokud máte telefon nebo přístup na internet, netrvá zjištění tvrdosti vody déle než pět minut. A to v jakékoliv lokalitě. Oběma způsoby poskytuje informace tuzemská vodárenská jednička, společnost Veolia Water. Ta vlastní většinu sítí v severních Čechách a také Pražské vodovody a kanalizace. N a jejich webových stránkách mohou pražské firmy najít seznam všech obvodů s přesným údajem o tvrdosti vody. Obyvatelé a firmy ze severních Čech mohou volat na bezplatnou infolinku Veolie. Když jsme se dotázali, jaká je tvrdost vody v Semilech, operátorka se nejprve snažila sama odpovědět. Údaj se jí ale nakonec nepodařilo dohledat a přepojila nás do laboratoře. Laborantka si vzala naše telefonní číslo s tím, že obratem informaci zjistí. Za tři minuty volala zpátky a chtěla upřesnit, na kterou semilskou ulici se ptáme. Po upřesnění místa sdělila tvrdost vody v milimolech i v německých stupních. V jižních Čechách dominuje vodárenství společnost Energie AG. Na její infolince nás odkázali na pracovníka laboratoře. Ten se pouze zeptal, zda bydlíme ve městě. „Ubezpečuji vás, že všechny městské vodovody v České republice mají bezproblémovou tvrdost vody, o pračku se bát nemusíte. Problémy mívají jen majitelé soukromých studen,“ sdělil laborant. V západních Čechách a na Moravě působí společnost Ondeo Services. Ta vlastní Brněnské vodovody a kanalizace. Na jejich webových stránkách je k dispozici tabulka s velmi podrobnými údaji o kvalitě vody ve čtyřech částech města. Kromě tvrdosti vody zjistíte například i obsah železa, dusičnanů a dusitanů nebo chloru. Výborně je zpracována informační databáze na stránkách Ostravských vodáren a kanalizací. Ze seznamu vyberete čtvrť a parametry vody, které vás zajímají. Zobrazí se tabulka obsahující aktuální údaje a porovnání s limity platné vyhlášky. Čerstvost údajů je důležitá, protože došlo ke zpřísnění požadavků na tvrdost vody. „V květnu 2004 ministerstvo zdravotnictví upravilo vyhlášku. Vodárny měly dříve vypouštět vodu v intervalu od 0,5 do 5 milimolů na litr. Teď ale ministerstvo zúžilo interval na 2 až 3,5 milimolu. Tvrdší voda může vytvářet vodní kámen. Voda s tvrdostí pod tímto limitem může louhovat,“ vysvětluje Marie Smolíková z laboratoře společnosti Vodní zdroje. Pokud porovnáme s touto zpřísněnou vyhláškou údaje získané od vodárenských společností, je zřejmé, že v některých oblastech je zatím voda tvrdší, než by měla být. Častější je ale opačný případ. Česká voda je spíše příliš měkká. Domácím spotřebičům tak většinou vodní kámen nehrozí.

CO JE TVRDOST VODY?

Takzvaná tvrdost vody je parametr, který vyjadřuje množství vápníku a hořčíku ve vodě. Čím větší podíl těchto prvků, tím je voda „tvrdší“. Velká tvrdost může vést ke tvorbě vodního kamene v pračkách a jiných spotřebičích. Měrnou jednotkou je milimol na litr. Voda s tvrdostí nad 3,75 mmol/l je považována za velmi tvrdou. Aby to ale nebylo tak jednoduché, vyjadřuje se tvrdost někdy také v tzv. německých nebo francouzských stupních. Přepočítací koeficient je následující: 1 mmol/l = 5,6 stupně německých = 10 stupňů francouzských.

TVRDOST VODY VE VYBRANÝCH OBLASTECH

(v milimolech na litr)

Boží Dar 0,60

Brno - Holé Hory 2,80

Brno-Palackého Vrch 2,75

Brno-Švařeč 0,80

Broumov 0,40

Heřmanice 1,10

Holostřevy 0,90

Jáchymov 0,60

Karlovy Vary 1,10

Kladruby 1,30

Krásné Pole 0,80

Kroměříž 3,70

Novosedly 3,20

Ostrava-střed 2,50

Otročín 1,30

Praha-Ďáblice 2,40

Praha-Libeň 2,50

Praha-Malá Strana 1,60

Praha-Staré město 1,50

Radvanice 1,10

Rozvadov 1,10

Semily 1,00

Svinov 2,90

Vítkovice 1,50

BRAND24

Zábřeh 1,20

Pramen: vodárenské společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).