Menu Zavřít

Jak získat podnikatelský úvěr: dobře vybírejte

26. 8. 2009
Autor: profit

Většina podnikatelů to zkouší v bance nebo ve stále populárnějších družstevních záložnách. Podívejte se, jaké máte možnosti.

Autor: Artklee

Základní potřeby podniků a podnikatelů uspokojuje několik málo základních druhů úvěrů - kontokorentní, provozní, investiční a hypoteční, používají se i firemní kreditní karty. Vůbec získat jakýkoli úvěr je největší problém pro začínající podnikatele a podniky. Na ně se zaměříme v prvním z fintriků na toto téma.

Jedinou z velkých bank, která nabízí svoje produkty přímo i začínajícím podnikatelům, je Česká spořitelna. Z nebankovních institucí to jsou pak družstevní záložny, které zažívají comeback i mezi firemními klienty. „V posledních měsících registrujeme zvýšený zájem o úvěrové financování, a to zejména díky zpřísnění podmínek pro poskytnutí úvěru v bankách,“ potvruje Vendula Žaloudíková ze společnosti Fio zvýšený zájem o záložny. Tomáš Chrobák z WPB Capital dodává „Na konci loňského roku tvořily úvěry pro začínající podnikatele necelá 3 % všech žádostí, které WPB Capital obdrželo. Letos je to více než 9 %.“

O něco lepší výchozí postavení mají některé specifické profese jako lékaři, stomatologové, advokáti, notáři. Například GE Money jim nabízí speciální nabídku svého produktu Express BUSINESS nebo Medical a Legal Business, i když podnikají méně než 6 měsíců. Totéž praktikuje i UniCredit Bank. „Výjimkou jsou produkty pro některé skupiny, např. začínající stomatology (Účelový investiční úvěr Profesionál určený k financování odkupu stomatologické praxe). Produkt je v tomto případě určen pro začínající stomatology, kteří odkupují již zavedenou stomatologickou praxi od „končícího“ stomatologa,“ říká Tomáš Pavlík ze společnosti UniCredit Bank. Většina produktů tak má podmínku několikaleté historie (nejčastěji jeden až tři roky).

NÁZEV PRODUKTU NÁZEV BANKY PODMÍNKY NA DÉLKU PODNIKÁNÍ NEBO FINANČNÍ VÝKAZY
Provozní, investiční a hypoteční úvěryUniCredit Bankminimální délka podnikání jeden rok
Investiční úvěrVolksbank CZdaňové přiznání za poslední tři kalendářní roky
Malý úvěr pro podnikateleČSOBdaňové přiznání za předchozí dvě daňová období
Express BUSINESSGE Moneyminimálně jedno daňové přiznání
Operativ BUSINESSGE Moneyminimálně dvě ukončená daňová období
Podnikatelská rychlá půjčkaRaiffeisenbankminimální délka podnikání jeden rok
CitiBusiness Provozní úvěr a Investiční úvěrCitibankminimální délka podnikání dva roky
Profi úvěrKomerční bankadaňové přiznání za poslední dvě účetní období
Malý investiční úvěr, Malý podnikatelský úvěrPoštovní spořitelnadaňové přiznání za předcházející dvě daňová období

Začínající podnikatelé tak mají větší šanci u družstevních záložen a České spořitelny, která nepožaduje u svého produktu Provozní úvěr 5 PLUS alespoň 12 měsíců podnikání. To ale neznamená, že nebude zkoumat rizika podnikatelského záměru a bude rozdávat úvěry každému. Podívejme se na tři produkty, kde mají začínající podnikatelé šanci.

Česká spořitelna - Provozní úvěr 5 PLUS

BRAND24

Provozní úvěr 5 PLUS nabízí Česká spořitelna ve dvou formách - na financování provozních potřeb a jako kombinaci financování provozních a investičních potřeb. Je možné získat až 5 mil. Kč, do 500 tis. Kč stačí zajištění pouze formou blankosměnky. Možný je i odklad splátek jistiny až o 5 měsíců.

Více na Finance.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).