Jak zdanit přirozené úbytky potravin?

17. ledna 2005, 00:00 - admin
17. ledna 2005, 00:00

PoradnaJaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

**Poradna

Jaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

Jarka

U zásob rozlišujeme dva základní možné případy, kdy se stav zásob zjištěný inventurou může lišit od stavu účetního (evidenčního), přičemž z hlediska zákona o daních z příjmů se nebude jednat o škodu nebo manko: 1) Technologické či technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob. Vznikají například takzvaným rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků), a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků, stanovené poplatníkem. Přirozené úbytky zásob odpovídající stanovené normě jsou součástí spotřeby zásob. Pouze úbytky zásob nad stanovené normy přirozených úbytků jsou inventarizačním rozdílem a považují se za manko. 2) Takzvané ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem. Ztratným rozumíme inventarizační rozdíl, kdy zjištěný skutečný stav je nižší než účetní. Také zde je důležité správné stanovení norem ztratného, které si může poplatník stanovit s přihlédnutím k obvyklé výši normy ztratného u jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou obchodní činností. Pokud výše ztratného při inventarizaci zásob zboží nepřevýší poplatníkem stanovenou normu ztratného, lze zahrnout ztratné do daňově uznatelných výdajů (nákladů). Správce daně (finanční úřad) může posoudit, zda výše stanovených norem přirozených úbytků a norem ztratného odpovídá charakteru činností poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností. O zjištěný rozdíl pak může upravit základ daně. Základem je tedy vypracovat si vlastní normu přirozených úbytků - nejlépe formou interní směrnice. Protože maximální procento přirozených úbytků není žádnou právní normou stanoveno, je nutno výši normy stanovit na základě odborně kvalifikovaného odhadu, popřípadě srovnáním výše normy s ostatními poplatníky obdobného zaměření. Jako pomůcku pro stanovení vlastní normy přirozených úbytků vám mohu doporučit například publikaci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR „Přirozené úbytky zboží v obchodě a pohostinství“.

Ing. Jaromír Chlada účetní a ekonomický poradce Ústí nad Labem

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Týkají se vás nedoplatky na daních? Pozor, exekutoři už je začali vymáhat
Budete platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti?
Do čeho investovat, abychom ušetřili
Auta
Video: To nejlepší z Goodwood Revival 2017
Také Toyota Auris (ne)míří do terénu. Verze Freestyle přidává plasty, ale nic dalšího
Už i Hyundai přechází na uhlíková vlákna, prozrazuje nový patent
Mazda představila svou Škodu Kodiaq. Sedmimístná CX-8 ale do Evropy nemíří
Hyundai i30 N se už vyrábí. Do konce roku vznikne pouze 1450 exemplářů
Technologie
Na nereferenční Radeony RX Vega se může čekat až do půlky října, výrobci nemají čipy
Některé počítače HP se po servisní aktualizaci Windows 10 spouští 10 minut
Tohle by mohla být revoluce. Pi Charger slibuje první opravdu pohodlné bezdrátové nabíjení
Ovladač od Nvidie způsobuje problémy s Nočním osvětlením [Windows Insider]
Naděje v kauze drahých pamětí. Výrobci DRAM konečně investují do zvýšení kapacit
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít