Menu Zavřít

Jak zdanit přirozené úbytky potravin?

17. 1. 2005
Autor: Euro.cz

PoradnaJaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

**Poradna

Jaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

Jarka

BRAND24

U zásob rozlišujeme dva základní možné případy, kdy se stav zásob zjištěný inventurou může lišit od stavu účetního (evidenčního), přičemž z hlediska zákona o daních z příjmů se nebude jednat o škodu nebo manko: 1) Technologické či technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob. Vznikají například takzvaným rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků), a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků, stanovené poplatníkem. Přirozené úbytky zásob odpovídající stanovené normě jsou součástí spotřeby zásob. Pouze úbytky zásob nad stanovené normy přirozených úbytků jsou inventarizačním rozdílem a považují se za manko. 2) Takzvané ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem. Ztratným rozumíme inventarizační rozdíl, kdy zjištěný skutečný stav je nižší než účetní. Také zde je důležité správné stanovení norem ztratného, které si může poplatník stanovit s přihlédnutím k obvyklé výši normy ztratného u jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou obchodní činností. Pokud výše ztratného při inventarizaci zásob zboží nepřevýší poplatníkem stanovenou normu ztratného, lze zahrnout ztratné do daňově uznatelných výdajů (nákladů). Správce daně (finanční úřad) může posoudit, zda výše stanovených norem přirozených úbytků a norem ztratného odpovídá charakteru činností poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností. O zjištěný rozdíl pak může upravit základ daně. Základem je tedy vypracovat si vlastní normu přirozených úbytků - nejlépe formou interní směrnice. Protože maximální procento přirozených úbytků není žádnou právní normou stanoveno, je nutno výši normy stanovit na základě odborně kvalifikovaného odhadu, popřípadě srovnáním výše normy s ostatními poplatníky obdobného zaměření. Jako pomůcku pro stanovení vlastní normy přirozených úbytků vám mohu doporučit například publikaci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR „Přirozené úbytky zboží v obchodě a pohostinství“.

Ing. Jaromír Chlada účetní a ekonomický poradce Ústí nad Labem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).