Jak zdanit přirozené úbytky potravin?

17. ledna 2005, 00:00 - admin
17. ledna 2005, 00:00

PoradnaJaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

**Poradna

Jaké maximální procento takzvaného ztratného (tj. vysychání, znehodnocení apod.) z obratu lze uznat u potravin? A jak o tom vést příslušné zápisy?

Jarka

U zásob rozlišujeme dva základní možné případy, kdy se stav zásob zjištěný inventurou může lišit od stavu účetního (evidenčního), přičemž z hlediska zákona o daních z příjmů se nebude jednat o škodu nebo manko: 1) Technologické či technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob. Vznikají například takzvaným rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků), a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků, stanovené poplatníkem. Přirozené úbytky zásob odpovídající stanovené normě jsou součástí spotřeby zásob. Pouze úbytky zásob nad stanovené normy přirozených úbytků jsou inventarizačním rozdílem a považují se za manko. 2) Takzvané ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem. Ztratným rozumíme inventarizační rozdíl, kdy zjištěný skutečný stav je nižší než účetní. Také zde je důležité správné stanovení norem ztratného, které si může poplatník stanovit s přihlédnutím k obvyklé výši normy ztratného u jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou obchodní činností. Pokud výše ztratného při inventarizaci zásob zboží nepřevýší poplatníkem stanovenou normu ztratného, lze zahrnout ztratné do daňově uznatelných výdajů (nákladů). Správce daně (finanční úřad) může posoudit, zda výše stanovených norem přirozených úbytků a norem ztratného odpovídá charakteru činností poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností. O zjištěný rozdíl pak může upravit základ daně. Základem je tedy vypracovat si vlastní normu přirozených úbytků - nejlépe formou interní směrnice. Protože maximální procento přirozených úbytků není žádnou právní normou stanoveno, je nutno výši normy stanovit na základě odborně kvalifikovaného odhadu, popřípadě srovnáním výše normy s ostatními poplatníky obdobného zaměření. Jako pomůcku pro stanovení vlastní normy přirozených úbytků vám mohu doporučit například publikaci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR „Přirozené úbytky zboží v obchodě a pohostinství“.

Ing. Jaromír Chlada účetní a ekonomický poradce Ústí nad Labem

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?
O prázdninách projedete méně. Benzín i nafta pořád zlevňují
Zákaz kožešinových farem ročně ušetří život více jak 20 000 zvířat, ale senátoři ho nechtěli schválit
Hypotéky 2017: Regulace má za důsledek unifikaci hypoték
OECD: Jak vysoké je maximální zdanění na straně zaměstnance?
Auta
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka…
Audi, BMW a Mercedes upraví software milionům starších dieselů. Kvůli emisím
Nástupce Bugatti Chiron bude muset přejít na elektřinu. Bez ní by už nezrychlil
Test motocyklu BMW S 1000 XR: Superbike na chůdách
Kvíz na pátek: Poznáte značku a model auta podle obrázku?
Technologie
Při instalaci nových hlavních verzí Windows 10 se zkrátí doba, kdy zařízení nelze používat
Alza to s elektromobily myslí vážně. Přidává další modely, nabídne levnější vozy i dodávky
AdwCleaner 7.0 odhalí více breberek a skenuje rychleji
Projekt otevřeného ne-x86 počítače žije. Talos II bude ještě letos, s IBM Power9 a za míň
OneDrive rozšiřuje zálohování starších verzí na všechny typy souborů
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít