Menu Zavřít

Jak vyplnit přehledy za rok 2016 v příkladech

26. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Osoby samostatně výdělečně činné musí mimo daňové přiznání vyplnit přehledy o příjmech a výdajích. Jeden přehled je nutné odevzdat na místně příslušné OSSZ a druhý příslušné zdravotní pojišťovně. Vyplňování obou přehledů se liší. Podívejme se na praktické příklady.

Základní termín pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích je do 2. května 2017. Většina OSVČ však odevzdává přehledy v jeden den současně s daňovým přiznáním, tedy již do 3. dubna 2017.

Přehledy lze odevzdat osobně

Některé OSVČ odevzdávají „přehledy“ na úřadech vždy osobně, aby měly jistotu, že je vše v pořádku a že v registru zdravotní pojišťovny a místně příslušné OSSZ jsou uvedeny všechny údaje odpovídající skutečnosti. Případné nesrovnalosti je možné rychle vyřešit. Přestože formulář pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu se jmenuje stejně, tak při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění je několik zásadní rozdílů. Podívejme se na praktické příklady.

BRAND24

Čtěte: Nezapomeňte na přehled o příjmech a výdajích, pokuta je až 50 000 Kč

Nulový přehled pro OSSZ

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění za rok 2016 neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Za celý kalendářní rok 2016 je limitem částka 64 813 Kč, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Praktický příklad

Zaměstnanec Novák si po celý rok 2016 přivydělával samostatnou výdělečnou činností. Hrubý zisk (příjem - výdaj) měl 59 800 korun. Na sociálním pojištění nezaplatí pan Novák z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti nic, protože hrubý zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti je do limitu. Na OSSZ odevzdá pan Novák „nulový přehled“. Na zdravotním pojištění však zaplatí 4 037 korun (59 800 x 50 % x 13,5 %).

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).