Jak vás pohostí v… Itálii

17. července 2011, 03:53 - Petra Trnková
17. července 2011, 03:53

O středomořské kuchyni se všeobecně ví, že je zdravá. Kombinace olivového oleje a velkého množství zeleniny dokáže zpomalit stárnutí. Co kromě zeleniny a oleje byste neměli minout, když vyrazíte na dovolenou do Itálie?

Foto: Profimedia.cz

Vzhledem ke geografické poloze Apeninského poloostrova, táhnoucího se v úzkém pruhu od severu k jihu, je italská kuchyně skutečně pestrá. Můžeme říci, že každý region má svou typickou kuchyni a proslavené dobroty a do italské kuchyně se promítla řada vlivů. Zatímco na severu Itálie narazíte na pokrmy rakousko-uherského původu podobné těm našim a domky s kvetoucími muškáty v oknech připomínajících Rakousko, čím více na jih pojedete, tím více bude přibývat barev, vůní a nepořádku.

V jednoduchosti je krása

Čím to, že se italská kuchyně stala v poslední době jednou z nejoblíbenějších na světě a vytlačila z výsadní pozice kuchyň francouzskou? Velké kouzlo italské kuchyně spočívá v její jednoduchosti. Na rozdíl od francouzských pokrmů jsou totiž ty italské jednoduché, většina jich je navíc postavena na třech základních chutích, potažmo surovinách: olivovém oleji, rajčatech a mouce. Ostatní ingredience už pokrm vlastně jen dochucují.

U všech surovin je kladen velký důraz na jejich kvalitu – těstoviny by měly být nejlépe čerstvé a samozřejmě ze semoliny, tedy tvrdozrnné pšenice. Nejlepší rajčata jsou pak odrůdy San Marzano, právě ona totiž má ten správný poměr dužiny a zrníček. Kapitolou samou pro sebe je pak olivový olej. V Itálii se hodnotí podobně jako víno, má tam své soutěže a festivaly.

Kolik chodů zvládnete?

Ráno toho Italové moc nesnědí, obvykle si dají kávu, v lepším případě s croissantem. Hlavní hodování je čeká během odpolední siesty, kdy se odpočívá a nespěchá. Zkuste to někdy po jejich vzoru. Určitě se vám vyplatí zajít do restaurace, kterou mají v oblibě místní. To je ostatně pravidlo, které platí všude na světě. A teď několik konkrétních rad. Když si v italské restauraci objednáte pouze hlavní chod, bude se na vás obsluha dívat trochu nedůvěřivě. Správně byste totiž měli zvládnout předkrm – tedy antipasto, první chod – primo, hlavní chod – secondo, dezert – dolce, samozřejmě doprovázený espresem. Pokud na vás už nečeká žádná práce, hostinu nejlépe zakončíte ochutnávkou různých druhů vinné pálenky – grappy.

Chodů se to na naše poměry zdá být víc než dost, nezapomeňte ale, že v Itálii na jejich konzumaci máte několik hodin. První chod – tedy takzvané primo, obvykle představuje malá porce těstovin či risotta, masitý bývá až hlavní chod. K jídlu se obvykle pije voda a víno – každý chod by měla doprovázet nová lahev.

Proslavené menu

Některé italské pokrmy se proslavily natolik, že je najdeme na jídelních lístcích po celém světě. Z předkrmů je to salát caprese z rajčat a mozzarelly ochucený bazalkou a olivovým olejem, medový meloun s parmskou šunkou, tenké plátky syrové svíčkové ochucené pepřem, parmazánem a olivovým olejem pojmenované po benátském malíři Carpaccio a italské topinky podávané s nasekanými rajčaty, tedy takzvané bruschetty.

Omáčky na těstoviny se obvykle jmenují podle kraje svého původu. Bazalkové pesto z Janova má přívlastek a la Genovese, ragú bolognese se připravuje z rajčat, zeleniny, hovězího masa a jater, jednoduchá bezmasá omáčka napoletana zase z rajčat, česneku a cibule. Některé omáčky k těstovinám mají pro změnu jméno podle povolání, k nimž se historicky vztahují. Známé jsou uhlířské špagety – carbonara – s uzenou slaninou a vajíčkem nebo pasta puttanesca, tedy vlastně těstoviny s pikantní šťavnatou omáčkou z rajčat, česneku, cibule, kaparů a ančoviček. Pokud vás zajímá, po kterém ženském povolání má omáčka své jméno, je to to nejstarší.

Lahůdky pod zákonem

Itálie má v seznamu Evropské unie 183 potravinářských produktů s chráněným místem původu. Patří sem samozřejmě parmská šunka, vy ale určitě ochutnejte i její horskou příbuznou vyráběnou z masa krav pasoucích se alpských loukách Bresaola della Valtellina. Pokud máte raději měkké salámy, zkuste Mortadellu.

Z italských sýrů má nejzvučnější jméno parmazán, tedy parmigiano-reggiano, skvělá je však také nasládlá gorgonzola a ovčí sýr pecorino. Určitě zkuste „pravou“ mozzarellu, vyráběnou v Kampánii z buvolího mléka. Oproti nepříliš chutné gumovité hmotě z českých supermarketů je to velký rozdíl. Jen ji musíte sníst čerstvou, delší převoz v teple nevydrží.

Co si naopak bez úhony přivézt můžete, jsou již výše zmíněné olivové oleje. Například pro balzamikový ocet z Modeny, který zraje v sudech podobně jako víno, platí, že čím je starší, tím je dražší a lepší.

Itálie je také jednou ze zemí, kde rostou lanýže. Ty nejvzácnější a nejdražší, bílé, pocházejí z Piemontu a Alby, v Umbrii pak najdete lanýže černé. I když zrovna nepatříte k milovníkům lanýžů, je pravděpodobné, že do nějakého jídla se v Itálii stejně zamilujete. Pokrmů schopných vyvolat celoživotní lásku tu totiž mají víc než dost.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Ceny volání v České republice, Německu, Polsku a u dalších sousedů
Co je dobré vědět o základní daňové slevě?
Co je dobré vědět o exekucích? 2. díl: dědictví, společné jmění manželů a rozvod
Jaké je zadlužení českých domácností?
Nejzadluženější státy světa
Auta
Bentley Continental GT Galene Edition je silniční jachta…
Suzuki Swift Sport nové generace se ukazuje na prvním obrázku. Atmosféra je minulostí
Jaguar XJR575: Nejrychlejší verze modelu XJ v historii zvládne až 300 km/h
BMW slaví 40. let řady 7 výroční edicí. Vznikne pouze 200 exemplářů
Test ojetiny: Ford Mondeo je už v letech a nabídka pěkných aut se zmenšuje
Technologie
Vodní chlazení pro M.2 SSD. PCIe karty Alphacool chladí pasivem nebo vodním blokem
Threadrippery budou nakonec bez chladiče. Možná jich nebude dost a další informace
Opera 48 developer přidává snímání webů. Nezvládne ale vyfotit celou stránku
Telegram 4.2 nabízí přepracovaný editor fotografií a samozničení multimédií po zobrazení
Které funkce budou odebrány z Windows 10 Fall Creators Update?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít