Menu Zavřít

Jak to vidí

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Ministrům reforma nevoníVladimíru Špidlovi se začíná rozpadat kabinet. Zatímco ale Jiřího Rusnoka premiér z vlády vyvedl sám, Tvrdík si svůj time-out vybral sám. Proč tak učinil, bude nepochybně ještě předmětem nejrůznějších spekulací. I bez těchto spekulací jistě svou hlavní roli sehrál oficiálně deklarovaný důvod, tedy zmenšení objemu peněz pro rezort.

Ministrům reforma nevoní

Vladimíru Špidlovi se začíná rozpadat kabinet. Zatímco ale Jiřího Rusnoka premiér z vlády vyvedl sám, Tvrdík si svůj time-out vybral sám. Proč tak učinil, bude nepochybně ještě předmětem nejrůznějších spekulací. I bez těchto spekulací jistě svou hlavní roli sehrál oficiálně deklarovaný důvod, tedy zmenšení objemu peněz pro rezort. Tvrdík nakonec nemusí zůstat v tomto boji o peníze osamocen. Kufry v případě nedohody o penězích hodlá balit i místopředseda vlády Petr Mareš, hovoří se o ministryni školství Petře Buzkové. Reforma veřejných financí a s ní i osud současného kabinetu tak mohou být ohroženy z míst, odkud to nikdo nečekal. Ministři totiž až doposud drželi basu.

Dělba moci v televizi

Koalice nenechala opozici v Radě ČT ani místečko. Komunisté a ODS mají kliku, že v radě veřejnoprávního média se po televizní krizi prosadil princip obměny po třetinách, čili dvě třetiny členů stále pocházejí z dob opoziční smlouvy. ODS by na tom byla ještě lépe, kdyby nezamázla návrh, aby radní nevolila jen Sněmovna, ale i Senát, v němž získala nejsilnější klub. I tak může vzbouřencům poděkovat za to, že v Radě ČT nedopadla stejně jako ve velké vysílací radě. Tu díky odporu ODS volí jen poslanci, a to naráz. Naše rada pro politiky zní: u moci jednej, jako bys byl zítra v opozici.

BRAND24

Příklady táhnou

Je to otrava. Jakmile se objeví nějaký vyděrač, můžeme si být téměř jisti, že v jeho stopách se pustí další výtečníci. Dříve jen planě vyhrožovali bombou, teď už chtějí i peníze. Stále naštěstí platí, že jde o amatéry, nad nimiž má policie navrch. Uznáváme to a přejeme si, aby to tak bylo i nadále. Byť stoprocentní jistota tu neexistuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).