Menu Zavřít

Jak to v roce 2008 půjde českým blue chips?

7. 1. 2008
Autor: Euro.cz

I přes očekávaný negativní vliv možné recese americké ekonomiky by investorům řada titulů na českém trhu SPAD měla přinést zisky. Horkými kandidáty jsou ČEZ, Telefónica O2, ale třeba i Erste bank.

AAA Auto: Velcí investoři tento titul příliš nevyhledávají s ohledem na malý objem celkové emise (titul vstoupil na trh loni prostřednictvím IPO). Vzhledem k vysoké volatilitě se akcie mohou pohybovat ve velmi širokém pásmu 40 až 60 korun.

CME: Akcie je nyní správně ohodnocena, očekávat lze tedy stagnaci ceny v pásmu 100 až 120 USD (zhruba 1700 až 2000 korun) . Záležet bude na vývoji kurzu koruny k dolaru.

ČEZ: Důležité bude sledovat ukončení odkupu vlastních akcií, kdy z trhu zmizí silný kupec. ČEZ bude v roce 2008 považován spíše za titul s růstovou trajektorií. Předpokládat lze jeho posilování na další rekordní hodnoty.

ECM a Orco: Obě společnosti se budou vyvíjet v souladu se světovým trendem realitních titulů, jak tomu bylo loni. Jejich činnost v regionu a sektoru nevykazuje žádnou negativní změnu, po fundamentální stránce se tedy nic nemění. I přes případný negativní vliv americké recese by ceny obou akcií měly vykázat solidní nárůsty.

Erste Bank: Očekávaná zvýšená volatilita v průběhu roku bude zřejmě zasahovat především bankovní a realitní tituly (zaznamenaly největší poklesy kvůli hypoteční a úvěrové krizi v USA). Erste Bank je titulem, který byl tímto vývojem silně zasažen. Nicméně tato banka nejenže vykazuje silné růsty čistého zisku, ale podobný růst si podle očekávání udrží i v příštích letech. Erste do roku 2009 očekává průměrný roční růst čistého zisku o 20 procent. Tyto faktory a malá expozice vůči cenným papírům navázaným na rizikové hypotéky by měly vyústit v silný růst ceny tohoto titulu. Zajímavým faktorem bude stanovení výše dividendy za rok 2007. Očekávání Atlantik FT je zhruba 155 korun na akcii.

Pegas: Důležitým faktorem bude úspěšný provoz nové výrobní linky. Dobré finanční výsledky mohou přilákat investory. Na konci roku 2008 by se cena mohla pohybovat kolem 800 korun.

Philip Morris ČR: Hlavním faktorem vývoje bude výše dividendy za rok 2007. Atlantik FT očekává hrubou dividendu ve výši 635 Kč na akcii (dividendový výnos 7,8 procenta), tedy o něco více než předloňských 600 korun. Zisky společnosti by v následujících letech měly spíše stagnovat. Proto nelze čekat významnou změnu kurzu akcie.

Telefónica: Velmi zajímavý a defenzivní titul, vhodný pro investování právě při očekávané vyšší volatilitě trhů. Lze očekávat, že Telefónica bude v příštích čtyřech až pěti letech vyplácet hrubou dividendu kolem 40 korun na akcii (to je hrubý dividendový výnos kolem sedmi procent).

Unipetrol: Společnost by měla profitovat z probíhající restrukturalizace, která ještě není plně zahrnuta v ceně akcie.

BRAND24

Zentiva: Letošní rok bude pro Zentivu rozhodujícím testem pro to, jestli znovu získá důvěru investorů. Po dvojím snížení výhledu hospodaření a po problémech v Rumunsku budou investoři sledovat, jak se společnosti povede naplnit snížené cíle a především obnovit růst v Rumunsku. Pokud tyto dva související cíle Zentiva splní, cena akcií by se mohla posunout ze současných hodnot kolem 950 korun ke zhruba 1100 korunám.

Zdroj: Atlantik Finanční trhy, Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).