Menu Zavřít

Jak správně přeshraničně poskytovat služby a vysílat pracovníky?

5. 9. 2011
Autor: profit

Dnes byla vydána nová publikace o vysílání českých pracovníků do zahraničí, kterou zpracovala Enterprise Europe Network (EEN) při Centru pro regionální rozvoj ČR (CRR).

Foto: Profimedia.cz

Od dnešního dne si na internetových stránkách EEN při CRR mohou zájemci stáhnout novou publikaci „Jak správně přeshraničně poskytovat služby a vysílat pracovníky“. Publikace reaguje na změny, k nimž v této oblasti došlo od května 2011 v souvislosti s ukončením sedmiletého přechodného období pro zaměstnávání českých občanů a vysílání českých pracovníků do Německa a Rakouska. „Naši odborníci v uplynulých týdnech a měsících zaznamenali na toto téma velké množství dotazů od podniků i od osob samostatně výdělečně činných. Pro malé a střední podnikatele představuje možnost práce v zahraničí zajímavé téma, proto vydáváme tuto publikaci, kterou se snažíme vysvětlit změny po ukončení přechodného období a přiblížit, jaké jsou povinnosti při vysílání pracovníků a poskytování služeb v EU obecně,“ říká generální ředitelka CRR Markéta Reedová.

V úvodu se publikace zabývá uvedenou problematikou v obecně právní rovině, následuje pasáž věnující se vysílání pracovníků do zahraničí včetně daňové problematiky (daň z příjmu, daň z přidané hodnoty) a otázek povinné notifikace zaměstnanců v cílové zemi nebo uznávání kvalifikace. Další kapitola se pak v podobné struktuře věnuje poskytování přeshraničních služeb osobami samostatně výdělečně činnými.

BRAND24

Pro lepší pochopení celé problematiky je publikace ve druhé části doplněna čtyřmi praktickými příklady, jak postupovat při vysílání zaměstnanců a poskytování přeshraničních služeb v Rakousku a Německu. „Publikace vedle obecného uvedení do dané problematiky podává základní přehled o tom, jak postupovat ve velice konkrétních případech, a díky velkému množství odkazů na konkrétní formuláře a zdroje důležitých informací umožňuje rychle najít a uplatnit správný postup,“ přibližuje poslání nové publikace Marie Pavlů, ředitelka EEN při CRR. Publikace je volně dostupná ke stažení na adrese http://www.crr.cz/een/een/publikace-prirucky/.

EEN je celoevropská síť komplexních služeb pro podporu rozvoje inovačního potenciálu a konkurenceschopnosti na jednotném evropském trhu, která se zaměřuje na poskytování poradenských služeb a informací pro rozvoj podnikání, především pro malé a střední podniky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).