Menu Zavřít

Jak si vybrat správný penzijní fond

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ JE BĚH NA DLOUHOU TRAŤ. POKUD SE PRO NĚJ ROZHODNEME, DEJME TOMU VE TŘICETI, SVĚŘUJEME PENÍZE INSTITUCI, KTERÁ BY MĚLA SPRAVOVAT NAŠE PROSTŘEDKY NEJMÉNĚ NÁSLEDUJÍCÍCH TŘICET LET. CO NÁM ZARUČÍ, ŽE DO TÉ DOBY NEZKRACHUJE?

Na finančním trhu se spíše udrží velký fond s dobrým jménem

Podívejme se nejprve na záruky dané zákonem. V prvé řadě penzijní fond může investovat pouze do určitých taxativně vymezených finančních instrumentů, a i do nich pouze určitou část peněz. Může například zhodnocovat prostředky klientů nákupem akcií a podílových listů. Jejich celkové množství však nesmí přesáhnout čtvrtinu majetku penzijního fondu. Hodnota cenných papírů jednoho emitenta potom nemůže přesáhnout deset procent celkového majetku fondu. Jedinou výjimku z tohoto pravidla představují státní dluhopisy - ty jsou pokládány za tak bezpečný nástroj, že se na ně zmíněné omezení nevztahuje. Ještě přísněji se zákon staví k investicím do nemovitostí či dokonce movitého majetku. Takové investování má fond povoleno pouze do výše pěti procent.

KAM FONDY INVESTUJÍ VAŠE PENÍZE

Do jakých dalších produktů mohou ještě penzijní fondy investovat peníze svých klientů? Do hypotečních zástavních listů, dluhopisů vydaných Českou národní bankou či jinými bankami, jakož i do dluhopisů vydaných obchodními společnostmi, pokud je možné s nimi obchodovat na burze cenných papírů, a do dluhopisů, jejichž eminenty jsou členské státy OECD nebo jejich centrální banky, a konečně do komunálních obligací, pokud za ně banky převzaly záruku nebo je dokonce samy vydaly. Jak vypadá takové portfolio v praxi? Obecně lze říci, že zdaleka největší část tvoří dluhopisy. Většinou jde nejméně o tři čtvrtiny prostředků uložených tímto způsobem. Dále následují zpravidla akcie, jejich podíl však obvykle nepřesahuje deset procent. Například ING.penzijní fond žádné jiné nástroje v aktuálním portfoliu nemá. Výjimku tvoří Penzijní fond Komerční banky, kde přibližně dvacet procent majetku leží v pokladničních poukázkách.

BRAND24

PODLE ČEHO VOLÍ LAIK

Podle složení portfolia si penzijní fond dokážou vybrat pouze skuteční odborníci. Fond s větším podílem akcií by měl například teoreticky přitahovat odvážnější investory. Peníze na důchodovém účtu se mohou více zhodnotit, ale také naopak znehodnotit. Obecně však lze říci, že penzijní fondy patří ze zákona k nejkonzervativnějším investorům. I nakládání s výnosy ošetřuje zákon. Pět procent putuje povinně do rezervního fondu, nejvýše deset procent rozděluje podle svého uvážení valná hromada. Zbývajících pětaosmdesát procent zisku musí fond připsat na konta účastníků. Z výše uvedeného vyplývá, že fondy nemají příliš velký prostor pro odlišení. Přesto lze alespoň podle některých znaků vybírat. Za prvé by měl člověk volit podle velikosti fondu, respektive podle počtu klientů. Příliš málo účastníků nedává záruku, že fond ustojí případné výkyvy na finančním trhu. Provozní náklady navíc neklesají lineárně s počtem klientů, pod jistou úroveň jít prostě nelze. A ve velkém fondu se na ně skládá více účastníků. Možná ještě důležitější je však dobré jméno fondu a jeho akcionářů. Silná finanční instituce, ať už domácí či ještě spíše zahraniční, nebude riskovat svou pověst a bude se tedy snažit vést fond co nejlépe. Samozřejmostí už dnes je členství v Asociaci penzijních fondů. Přeceňovat bychom neměli krátkodobé odchylky ve výkonnosti fondu, tedy v připsaných výnosech. Větší roli hraje možnost dozvědět se od představitelů penzijního fondu relevantní a nezkreslené informace například o výši provozních nákladů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).