Menu Zavřít

Jak se zbavit minulosti

3. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Palubní deník

Ať žije zpoždění! * Pohádkové ministerstvo * Sprosťárny na Facebooku nemazat! * Zbrusu nové dějiny

Ať žije zpoždění!
Všichni se najednou diví, že ceny elektřiny vzrostou příští rok kvůli solárním elektrárnám až o 22 procent. Přitom se o maléru vědělo nejpozději na začátku letošního roku. (Kompletní analýzu včetně vyčíslení dopadů přinesl týdeník EURO v březnu, zpřesnění dopadů pak v obsáhlém textu v červenci.) Proč se řešení klopotně hledá až nyní, tedy skoro s křížkem po funuse? Snad proto, že se konečně ozvali i zákazníci?
Například nespokojený pravicový volič a majitel výrobní firmy Zdeněk Pavliš napsal dopis, v němž poslancům ODS připomíná, za jaké ideje byli zvoleni. Prý by se solárním problémem jako pravicoví lidé velmi dobře žijící z našich daní měli něco dělat.
Svatá prostoto! Na objasnění důvodů liknavosti politiků a úředníků státní správy si budeme muset zase nějaký ten měsíc počkat, ale bude to stát za to. Stačí, když budeme pozorně sledovat zpravodajství a všímat si informací, které subjekty úspěšně spustily provoz svých solárních zdrojů. Zatím můžeme jen tipovat, u kolika z nich vyplave na povrch napojení investorů na poslance či vlivné státní úředníky. Tentokrát se vyplatilo nespěchat.

Pohádkové ministerstvo
Být tak muškou a vyslechnout si, o čem se ministr životního prostředí Pavel Drobil na poradě baví se svými nejbližšími spolupracovníky! Drobil ani jeho noví náměstci nejsou totiž vůbec obeznámeni s obory, které zastupují. Drobil má nejspíš pravdu, když říká, že ministr nemusí být odborník, hlavně aby byl rázný politik. Jenže to předpokládá mít k ruce zkušený tým. Kdyby jím Drobil disponoval, sotva by mohl pustit 28. srpna do médií (konkrétně pro server Novinky) pohádku, jež se vypráví mezi laiky už někdy od dubna. Pojednává o nočním nasvěcování fotovoltaických panelů pomocí dieselagregátů. Údajně se tím na vyprodukované elektřině vydělá víc, než kolik se utratí za palivo pro agregáty.
Jenže jistý odborník, který se na problém mrkl ekonomicky, zkazil ministrovi pointu. Spočítal, že by chytrákovi s dieselagregátem vyšla kilowatthodina na 170 korun. Což je i proti bohatě dotované ceně za fotovoltaiku setsakramentsky moc. Jakž takž by se to rentovalo leda tehdy, kdyby byla nafta kradená. Zato ve dne by nasvěcovací lampy stínily a snižovaly výkon elektrárny.

Sprosťárny na Facebooku nemazat!
Německá vláda schválila zákon, podle kterého zaměstnavatelé lustrující uchazeče o práci nebudou smět shromažďovat informace ze sociální sítě Facebook. Návrh je součástí snahy chránit soukromí německých občanů. Nebude se vztahovat na jiné veřejně dostupné zdroje, jako jsou noviny, internetové vyhledávače Google nebo specifické sociální sítě typu LinkedIn. Fotky z bujarých večírků, odhalování obvykle zakrytých tělesných částí a vulgární nadávky bývalému šéfovi, o které se podělili se svými internetovými „přáteli“, už prý Němcům napříště čáru přes kariérní rozpočet neudělají. Americký deník The New York Times v širokých souvislostech naznačil, že zákon může souviset s německou citlivostí na ochranu soukromí, jež je důsledkem nacistické éry.
Jestli zákonná norma udrží personalisty a šéfy na uzdě, je samozřejmě dost nejisté. Podvědomí a paměti těžko poroučet. Zvlášť když firmy dostávají do rukou nové nástroje, jak minulost uchazečů o práci, ale třeba i obchodních partnerů šacovat. V České republice například přichází společnost Newton Media s novinkou – monitoringem sociálních sítí. V oficiálním oznámení se praví, že služba „poskytne informace o tom, jak je v rámci sociálních sítí prezentována a diskutována daná osoba, firma, konkurenční značky i marketingové kampaně“. Sledovanými sítěmi budou například Facebook, Twitter, Youtube nebo vybrané blogy v českém, slovenském a polském jazyce. Monitoring zaznamená informace o tom, kde a kdy byly jednotlivé komentáře uveřejněny, co obsahovaly (tj. jejich plné znění), sentiment – tedy postoj či názor komentujícího k diskutovanému tématu (pozitivní, negativní nebo neutrální) a další informace. Takže bacha!

BRAND24

Zbrusu nové dějiny
Ukrajinské ministerstvo školství před začátkem školního roku uvedlo, že páťáci obdrží nové učebnice dějepisu, které se liší od předchozích. Ministerstvo uklidňovalo: Změny jsou minimální, zaměřené na to, vyhnout se zbytečné politizaci. „Odpolitizace“ postihla nejen pomerančovou revoluci, ale i řadu dalších dějinných událostí. Ministerstvo tvrdí, že úředníci do textů nezasahovali, ale autor učebnice Viktor Mysan minulý týden novinářům sdělil, že byl během letoška donucen změnit mnohé části týkající se převážně vztahů k Rusku, a to od počátků ukrajinských dějin. Tak například musela zmizet informace o tom, že největšího ukrajinského básníka Tarase Ševčenka poslal do vyhnanství ruský car. Mysan řekl, že od roku 1995, kdy začal psát učebnice dějepisu, se s podobným vměšováním politických činovníků do práce ještě nesetkal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).