Menu Zavřít

Jak se dostat k penězům z Evropské unie

9. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Jaké dotace a úvěry na podporu podnikání lze ještě získat z programů financovaných strukturálními fondy do konce tohoto roku, a co nás v této oblasti čeká v dalším období počínaje rokem 2007. Strukturální fondy Evropské unie jako nástroje politiky hospodářské a sociální soudržnosti spolufinancují programy se zaměřením na redukci ekonomické nerovnosti regionů v členských zemích.

**Jaké dotace a úvěry na podporu podnikání lze ještě získat z programů financovaných strukturálními fondy do konce tohoto roku, a co nás v této oblasti čeká v dalším období počínaje rokem 2007.

Strukturální fondy Evropské unie jako nástroje politiky hospodářské a sociální soudržnosti spolufinancují programy se zaměřením na redukci ekonomické nerovnosti regionů v členských zemích. Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) financuje méně rozvinuté regiony, výrobní investice, infrastrukturu, rozvoj malého a středního podnikání, investice do vzdělání, výzkumu a životního prostředí. Mezi oblasti podporované Evropským sociálním fondem (ESF) patří podpora zaměstnanosti (rekvalifikace), vzdělávacích systémů a tvorba nových pracovních míst. Rozvoj venkova a mimoprodukčních funkcí zemědělství je pak řešen přes zvláštní složku zemědělského fondu (EAAGF).

Mezi nástroje naplňování politiky soudržnosti Evropské unie se řadí i takzvané Iniciativy Společenství, které se zaměřují na řešení specifických problémů celého území Evropské unie nebo inovační akce, jež přispívají na rozličné pilotní projekty, výměny zkušeností či studie. Finanční prostředky lze čerpat také z Fondu soudržnosti (takzvaný Kohezní fond), který je určen na podporu velkých projektů v oblasti životního prostředí a dopravy.

Prostředky ze strukturálních fondů jsou na úrovni členského státu uvolňovány do operačních programů a v jejich rámci potom do specializovaných podprogramů (takzvaných opatření). Peníze získávané prostřednictvím těchto dotačních či úvěrových programů mohou být zajímavou příležitostí pro takřka všechny typy podnikatelských i nepodnikatelských subjektů v jakékoliv fázi jejich rozvoje. Malým a středním podnikatelům pomohou nalézt startovací kapitál, větším podnikům nabízejí podporu pro inovační a výzkumné projekty, farmám jiné, ziskovější alternativy využívání zemědělských ploch. Regionům, městům i obcím podpůrné programy dávají příležitost pro realizaci či zlevnění jejich rozvojových projektů.

CONTENT24

V současnosti dobíhá v České republice zkrácené programovací období (2004-2006) pro čerpání prostředků z těchto operačních programů i iniciativ. Podávat žádosti do operačních programů bylo totiž možné teprve po vstupu do Unie, poprvé tedy během roku 2004.

Vzhledem k tomu, že dosavadní zájem o podávání projektů byl u většiny programů velmi vysoký, došlo pro roky 2005 a 2006 v řadě případů ke zpřísnění podmínek pro žadatele nebo k omezení horních limitů pro čerpání financí. Podnikatelé však stále ještě mohou využít možnosti podat žádost do programů, v nichž zatím nebyly ještě přidělené prostředky zcela vyčerpány. V našem přehledu uvádíme programy a opatření, jež byly otevřené pro podávání žádostí ke konci dubna 2006 s tím, že svou pozornost jsme zaměřili zejména na podporu dostupnou podnikatelským subjektům či jim zprostředkovaně určenou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).