Menu Zavřít

Jak se dostat al-Káidě na kobylku

18. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Terorismus

Analytik Bruce Riedel se ve své knize zabývá silnými a slabými stránkami teroristů. Není totiž sporu o tom, že by bylo třeba al-Káidu pořádně zvalchovat. Zápasníci na rozdíl od bláznů (a ideologů) vědí, že k tomu je naprosto nezbytné splnit jednu podmínku – vědět, jak al-Káida vypadá a kde je. Bojechtivých žvástů jsme slyšeli už dost – a čím dále od bojiště, tím velkohubějších.

Největší hrozba
Analytik Bruce Riedel sloužil 30 let v CIA, jako poradce Rady národní bezpečnosti byl po útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001 v operačním štábu Bílého domu. Specializuje se na Blízký východ. Nedávno poskytl týdeníku Newsweek interview o své nové knize Pátrání po al-Káidě, v níž pojednává o jejím vedení, ideologii a budoucnosti. Riedel považuje al-Káidu za největší hrozbu USA, jejíž skutečnou povahu málokdo zná. Bushova vláda ještě zmnožila zmatek ztotožněním al-Káidy s Irákem Saddáma Husajna. Tím se z al-Káidy stal skvělý ideologický vehikl! Sám Usáma bin Ládin se nestačí divit třeba tvrzením, že teroristé nenávidí USA pro jejich svobodu a styl života. A kontruje: kdyby tomu tak bylo, napadli bychom především Švédsko!

Motivace
Jaká je tedy dle Riedla motivace teroristů? Pocit stálého atakování islámského světa Západem po celé století. Na obranu je nutno zaútočit na USA, a tím je donutit i s jejich spojenci krvácet, až uznají svou porážku a stáhnou se z islámského světa. Zajímavá je předpověď bin Ládina, že v důsledku této války vznikne hospodářský chaos, který vyústí do světové finanční krize. Mnohokrát byl proto vysmíván, ale prokazatelně mluvil přímo o hypoteční bublině v USA. Dle Riedla je bin Ládin ďábelský a mimořádně bezohledný génius, al-Káidu přirovnává k nadnárodní společnosti se sídlem v Pákistánu a odnožemi v Saúdské Arábii, Iráku, Jemenu, Severní Africe a Západní Evropě. Velmi chytře podniká, má extrémně malý aparát, ale je schopna operovat po celém světě.
Zajímavý je Riedelův výčet slabostí al-Káidy. Především to je nihilistické uchýlení se k násilí, které odpuzuje většinu muslimů, dle nichž nejde o nic společného s islámem. Tyto hlasy sílí. Jenže al-Káida neshání masovou podporu; považuje se za „předvoj“, za „rytíře“. Další slabostí je, že al-Káida nemá program. Návrat k chalífátu, jak to předvádí třeba Tálibán v Afghánistánu, je z hlediska nejen Západu, ale třeba i Egypta naprostým nesmyslem.

Dva problémy
Stella Rimingtonová, bývalá ředitelka britské bezpečnostní služby, kritizovala americkou vojenskou kampaň jako nevhodnou odpověď vzhledem k povaze al-Káidy. Riedel sice míní, že vojenská reakce v Iráku byla do jisté míry úspěšná, ale současně zmobilizovala další dvě generace rekrutů pro al-Káidu. Spojené státy americké se totiž nevypořádaly s hlavním problémem, jímž je al-Káidou přiživovaný pocit, že USA nerespektují muslimy. Vedle vojenských operací, zaměřených cíleně proti vedení a buňkám al-Káidy, je dle Riedla nutné rozvinout masivní diplomatickou aktivitu k vyřešení izraelsko-palestinského a kašmírského problému. První případ lze vyřešit formou dvou států. Riedel soudí, že i druhý problém je řešitelný, zejména když Indie po 60 letech znovu otevřela obchodní cesty přes Kašmír.
Riedel vidí nadějně i poslední vývoj v Pákistánu, nejkritičtější oblasti celého regionu, protože al-Káida zde byla doma dávno před útokem na „dvojčata“. Pákistán je zároveň sponzorem i obětí terorismu. Nové civilní vládě by se mělo nabídnout něco jako Marshallův plán, který by se týkal jak ekonomické pomoci, tak vzdělání a rozvoje společnosti.

BRAND24

Box:
Hlas volajícího na poušti
Proč je nyní Pákistán nejnebezpečnější zemí na světě? Vlastní jaderné zbraně. Nelegálně rozšiřuje jaderné technologie. Vedl čtyři války, přičemž v jednom případě hrozil jaderný konflikt. Je plný drog, extremistů a teroristů (včetně al-Káidy). Tak kritická koncentrace není nikde na světě. To řekl analytik Bruce Riedel v rozhovoru pro Philadephia Inquirer 10. září 2008, nedlouho před teroristickými útoky v Bombaji, jejichž původci přišli z Pákistánu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).