Menu Zavřít

Jak poznat tu pravou

25. 6. 2007
Autor: Euro.cz

O kvalitě poradenské firmy si můžete udělat vcelku věrohodný obrázek už po prvním jednání. Na co se při prvním kontaktu zaměřit? Zeptali jsme se přímo zástupců jednotlivých firem působících v oboru. Kvalitní agentura žadateli nabídne stručné zhodnocení dotačních možností projektového záměru ještě před tím, než s žadatelem uzavře smlouvu.

**O kvalitě poradenské firmy si můžete udělat vcelku věrohodný obrázek už po prvním jednání. Na co se při prvním kontaktu zaměřit? Zeptali jsme se přímo zástupců jednotlivých firem působících v oboru.

Kvalitní agentura žadateli nabídne stručné zhodnocení dotačních možností projektového záměru ještě před tím, než s žadatelem uzavře smlouvu. „Nevěřte slibům agentur, že žadateli určitě zajistí dotaci, na tu není automatický nárok a vždy je třeba splnit kritéria daného dotačního programu a uspět v konkurenci s ostatními záměry,“ radí zástupce ředitele poradenské firmy Eurovision Miroslav Čapka.

„Přinejmenším by agentura žadateli měla na požádání předložit seznam referenčních projektů, které už zpracovala. Tady je důležitý nejen obsah, ale též objem srovnatelný se záměrem žadatele. Důležité je dát si pozor i na firmy s jedním zaměstnancem a spolupracujícími externisty, rozhodně je třeba vidět přehled členů projektového týmu. A na stole by se měly objevit i certifikace kvality a pojištění odpovědnosti podnikatelů,“ dodává.

„Žadatel by od kvalitní poradenské firmy měl očekávat a také vyžadovat reference a zkušenosti s přípravou projektů, které by mu měly být na požádání k dispozici. Opravdu dobrá společnost by navíc měla poskytnout první konzultaci projektového záměru zdarma a být schopna alespoň odhadnout cenu za přípravu projektu i to, jaké bude potřebovat informace. A to i v současné době před vyhlášením výzev,“ shrnuje ředitel pro oblast strukturálních fondů společnosti Raven Consulting Martin Krištof. A podobně jako jeho kolega dodává: „Solidní firma váže část ceny na úspěch při vyřízení dotace, naopak vyvarovat by se žadatelé měli firem, které chtějí platbu nebo její velkou část předem. Případně slibují stoprocentní úspěch.“

BRAND24

„Určitě už během konzultace by měli mít pracovníci dané firmy představu, do jakého programu zařadí žadatelův projekt. Samozřejmostí je i prokázání toho, že firma a její pracovníci už nějaké projekty zpracovávali a že byly i schváleny,“ upozorňuje projektový manažer společnosti Technoexport Jiří Novotný.

„Solidní firma by také měla požadovat alespoň část platby až po obdržení dotace, aby byla zajištěna motivace zpracovatele ke kvalitní přípravě žádosti. Žadatel by rozhodně neměl přistupovat na zálohové platby. Rovněž k průběžným platbám by mělo dojít až po odevzdání alespoň části díla. Rozhodně je také třeba okamžitě přerušit kontakty s jakoukoliv firmou, která tvrdí, že dotaci zaručeně zajistí. Buď lže, nebo se pohybuje za hranicí zákona,“ uzavírá Novotný.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).