Jak poznat kvalitní bordeaux

22. dubna 2003, 00:00 - Stranu připravil Tomáš Dominec, místopředseda České asociace dovozců vín
22. dubna 2003, 00:00

aneb vrcholy i pády nejslavnějšího vinařského regionuŽádný jiný vinařský region nemá ve světových restauracích takové zastoupení jako francouzské Bordeaux. Ani u nás nejsme dnes již v tomto směru výjimkou.Je to bezpochyby tím, že z Bordeaux pochází největší množství slavných a drahých vín.

aneb vrcholy i pády nejslavnějšího vinařského regionu

Žádný jiný vinařský region nemá ve světových restauracích takové zastoupení jako francouzské Bordeaux. Ani u nás nejsme dnes již v tomto směru výjimkou.

Je to bezpochyby tím, že z Bordeaux pochází největší množství slavných a drahých vín. Ta sice v celkové produkci této oblasti tvoří svým objemem jen malé procento, ale odlesk jejich slávy padá i na obrovské množství standardní, běžné produkce. Jak ale v takovém množství rozeznat kvalitní víno od průměrného ?

Není chateau jako chateau

Velmi typické je pro vína z Bordeaux označení „chateau“. To označuje stejně tak honosný zámek, opatřený řadou věžiček a shlížející do rozsáhlých zahrad, jako hospodářské stavení sotva držící pohromadě… Ale bez ohledu na tuto skutečnost má název „chateau“ zásadní identifikační smysl - víno, které pijete, pochází z vinic tohoto majetku. A pokud by se vám třeba zachtělo, můžete se na ně zajet podívat. Pohovořit s majitelem, vyslechnout jeho stížnosti na těžký život francouzského vinaře a současně chválu na poslední ročník vína, který se - samozřejmě zejména jemu - díky mimořádné péči skutečně vydařil. Tím se ovšem vinař z Bordeaux neliší od jakéhokoliv jiného. Je příjemné vědět, že víno, které držíte v ruce, má svůj původ na konkrétním vinohradu. Na druhou stranu je třeba říci, že místo původu vypovídá mnohé o vlastnostech vína, ale jen málo o jeho kvalitě. Nic tedy nevypovídá o tom, jestli je to dobré chateau, nebo špatné, o tom, jestli je vinař mistr svého oboru, nebo jestli by se jeho víno dalo označit jako „pipi de chat“ neboli kočičí moč. To ale přeci jen v Bordeaux nehrozí. Zákonem dané podmínky zaručují, že na tuto úroveň zdejší vína určitě nesklouznou. Ovšem mezi slavnými chateaux, jichž je přibližně stovka, a těmi ostatními, kterých lze napočítat více jak 8000, je rozdíl mnoha tříd.

Na samém vrcholu

Na té nejvyšší příčce jsou vína klasifikovaná jako „Grand Cru Classé“. Toto označení získalo celkem 61 majetků (chateau) v roce 1855, platí dodnes a u příslušného vína naleznete tento nápis na etiketě. Grand Crus Classés byly současně ještě rozděleny do pěti tříd, což z dnešního pohledu už valný význam nemá, ale určitě neuškodí si připomenout pět nejslavnějších jmen z první kategorie, při jejichž vyslovení poskočí srdce nejednomu vinařskému nadšenci: Ch. Margaux, Ch. Lafite-Rothschild, Ch. Mouton-Rothschild, Ch. Latour a Ch. Haut-Brion. Tato vína vám dají dvě záruky - jednak jistotu špičkové, dokonalé kvality a jednak nutnost zvýšit týdenní limit výběru na vaší platební kartě. O něco níže stojí kategorie vín označovaná jako „Cru Bourgeois“. Pochází z roku 1933 a vymezuje okruh vín, jejichž kvalita je nižší než Grand Cru Classé, ale vyšší než běžná chateau bez tohoto přívlastku. Tedy alespoň ve většině případů.

Co najdeme v našich restauracích

V restauracích se v případě bordeaux setkáte především se „značkovými“ víny. Ta nenesou jméno chateau, protože jsou vyrobena z hroznů z různých vinic a majetků, ale mají určitý název - Malesan, Tutiac, Grand Bateau a mnohé jiné. Kvalita výsledného vína závisí jen a jen na výrobci - jak kvalitní révu použije a jakým způsobem ji zpracovává. Existuje řada těchto „značkových“ nebo také „brand name“ vín, která jsou vynikající a všeobecně uznávaná. Těch je ale podstatně méně než vín průměrných a podprůměrných, která pocházejí z průmyslové velkovýroby. Právě ta jsou na našem trhu zastoupena nejhojněji. Proto při setkání se „značkovým“ vínem nezbývá než postupovat metodou pokusů a omylů. Vyzkoušet a výsledek trvale uložit do paměti. V bordeaux, stejně jako u všech ostatních francouzských vín, se lze docela dobře spolehnout na to, že kvalita určitého vína (ať už nízká nebo vysoká) bude i v dalších létech obdobná. Výhodou těchto jednodušších vín (a to platí i pro levnější chateau) je skutečnost, že se mohou pít již mladá, a tak se hodí jako doplněk pro samostatné pití. Klasická „velká vína“ vyzrávají do dokonalé harmonie a ušlechtilosti až po pěti, deseti i více letech. Vlastnosti takovýchto vín je potom předurčují ke slavnostním tabulím a náročným gastronomickým menu.

Chateau Margaux je jedno z pěti nejznámějších jmen v kategorii Grand Cru Classé francouzských vín bordeaux.

FOTO: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče