Menu Zavřít

Jak poslat balík? Díky široké nabídce služeb nemusíte vyjít z bytu

2. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Potřebujete poslat balík, nebo naopak nějakou zásilku přijmout? Na výběr máte mezi tradičním podáním či vyzvednutím na poště a využitím přepravních služeb s pomocí internetu. Balík bez problémů za příslušnou úhradu pošlete prakticky po celém světě.

Jak poslat balík poštou

V případě zasílání Českou poštou je třeba nejprve vybrat způsob, jímž má být balík adresátovi zaslán. Existuje několik možností.

Příklady balíkových služeb České pošty po České republice
Balík na poštu - Na vybranou pobočku pošty bude doručen balík do hmotnosti 30 kg. Služba je výhodná pro příjemce, kteří se pohybují na více adresách.
Balík do ruky - Adresát dostane balík o hmotnosti až 30 kg do ruky na uvedené adrese pracovní den následující po podání.
Balík do balíkovny - Balík do 20 kg si vyzvednete na více než 222 specializovaných výdejních místech Balíkovna po celé republice.
Balík Komplet - Předplacená balíková služba, která poskytne vše potřebné pro odeslání zásilky do 7 kg. V ceně služby je zahrnuto poštovné, praktický obal s fixační vložkou k uchycení předmětů uvnitř krabice, vyzvednutí zásilky u vás doma nebo v kanceláři a její doručení kamkoli v ČR do druhého dne. Zásilka je pojištěna do 50 000 Kč.
Obyčejný balík - Cenově výhodná varianta umožňuje posílat zásilky až do 10 kg. Balík podáte na každé poště bez nutnosti vyplňovat podací formulář.
Doporučený balíček - Umožňuje posílat zásilky až do 2 kg. Pošta odpovídá za případnou ztrátu zásilky, poškození nebo úbytek obsahu zásilky až do výše 880 Kč.
Cenný balík - Touto formou můžete posílat cenné předměty do 10 kg. Pošta ručí za balík až do výše 1 000 000 Kč.
Balík expres - Je nejrychlejší z nabídek České pošty. Při podání do 10 hodin dopoledne bude balík o hmotnosti až 10 kg doručen tentýž den večer. Funguje ve všech krajských městech a v Praze.

Pramen: Česká pošta

Podrobnosti o balíkových službách České pošty se dozvíte zde

Česká pošta nabízí vyplnění adresy na balíky přes internet

Česká pošta začala od 1. března 2019 nabízet možnost vyplnit adresní údaje před odesláním balíků i prostřednictvím internetu.

Díky tomu zákazníkům, kteří tuto možnost využijí, odpadá povinnost vyplnění papírového podacího lístku a zkrátí se doba čekání u poštovní přepážky.

Za vyplnění adresních údajů přes internet navíc pošta nabízí slevu až deset korun při odesílání balíku.

Nový ceník pošty za posílání balíků

Česká pošta současně od 1. března 2019 změnila i ceník za posílání balíků.

Namísto sazby podle hmotnosti se cena doručování nově řídí podle rozměru zásilky, respektive její nejdelší strany. Nově jsou balíky rozdělovány podle nejdelší strany do kategorií S (35 cm), M (50 cm), L (100 cm) a XL (240 cm).

Ceník je dostupný na webových stránkách České pošty zde. Za nestandardně zabalené balíky účtuje pošta příplatek. Velikost balíku je možné změřit na pobočkách.

Cena odeslání obyčejného balíku o velikosti S je 89 korun, doporučený balíček je o desetikorunu dražší a Balík Do ruky vyjde na 129 Kč. Poslání balíku XL stojí nejméně 319 korun.

Srovnání cen podle bývalých váhových kategorií a současných cen podle rozměrů není dle mluvčího pošty Matyáše Vitíka možné z důvodu individuálních parametrů každé zásilky.

„Pokud zákazník pošle například Balík Do ruky s nejdelší stranou do 35 cm, předá podací data elektronicky a využije zákaznickou kartu, ušetří oproti dosavadnímu ceníku minimálně 16 korun. Naopak zásilky větších rozměrů budou dražší,“ uvedl Vitík.

Uvedený způsob stanovení ceny poštovní balíkové služby je unikátní. Podle Českého telekomunikačního úřadu není používaný u žádné poštovní správy ani u jiného provozovatele poštovních služeb v Evropě.


NAŠE RADA:

Platby na zdravotní pojištění se v roce 2019 zvýší. Týká se to všech kategorií pojištěnců

 Zdravotní pojištění


Jak poslat balík na dobírku

Dobírka slouží nejenom k předání zboží mezi adresátem a odesílatelem, ale také jako předání požadované peněžní částky za zboží.

Služba je využívána nejčastěji, pokud někomu něco prodáváme, nebo když si někdo objednává zboží přes internet.

Dobírka je také pojistkou před nepoctivými prodejci, kteří by rádi inkasovali peníze za zboží, které ale ke kupujícímu nikdy nedorazí.

Ani dobírka však nezabrání tomu, že vám nakonec přijde něco úplně jiného, než jste si objednali. Možnost zkontrolovat obsah balíčku ještě před zaplacením ale přepravní společnosti ani Česká pošta neumožňují.

Platit na dobírku dnes už neznamená, že musíte platit v hotovosti. Záleží, jaká z přepravních společností zásilku doručí a zda má terminály pro platbu kartou.

Problém s bezhotovostní platbou na dobírku můžete mít i v případě, že vám balíček přijde na Českou poštu. Ne všechny pobočky pošty totiž platbu kartou akceptují.

Informace o možnostech bezhotovostních plateb a seznam poboček České pošty, které akceptují platbu kartou, naleznete zde.


Končí vám platnost řidičského průkazu? Výměna je rychlejší a jednodušší

ilustrační foto


Cena za službu zaslání balíku na dobírku bude záležet na způsobu výplaty (převod peněz na bankovní účet nebo zaslání složenkou) a na výši samotné částky na dobírku. Cena se také bude lišit podle zprostředkovatele služby.

K poslání balíku přes Českou poštu je třeba vyplnit podací lístek. Na podací lístek při dobírce se napíše dobírková částka pouze číslicí.

Na balík napíše odesílatel své jméno a adresu (vlevo nahoru), doprava nahoru pak také údaje: Dobírka a částku v číselném vyjádření v korunách, do závorky ještě částku slovy. Adresát zásilky se píše dopravo dolů.

K poslání balíku na dobírku se musí vyplnit dobírková poukázka. Na výběr je ze dvou poukázek: Poštovní poukázka A a Poštovní poukázka C.

Nejběžnější a nejjednodušší řešení je složenka typu A, díky které budou peníze připsány na vámi uvedený účet.

Druhou možností je složenka typu C. S ní a občanským průkazem se poté, co adresát zásilku převezme a zaplatí, musíte vydat na pobočku České pošty, kde vám bude vyplacena požadovaná hotovost.

Více informací o poštovních poukázkách si můžete přečíst zde.

Jak poslat balík PPL

Mezi přední konkurenty České pošty v zasílání balíků patří v Česku společnost PPL CZ s.r.o. Spolupráce s partnerskou společností DHL umožnila také rozšíření služeb o přepravu balíků do Evropy.

V případě, že se bude jednat o jednorázový podej jako služba „Svoz za hotové“, řidič PPL vyzvedne zásilku na vámi vybraném místě a vy zaplatíte přepravu v hotovosti.

Pro balík zasílaný po Česku nebo do zahraničí si vyberete preferovaný způsob předání a platby a vyplníte údaje o odesilateli a příjemci. Přepravují se zásilky pouze označené jako balík, nikoli dopis, s hmotností do 30 kilogramů. Maximální rozměr zásilky je 100 x 50 x 50 cm. PPL na svém webu poradí, jak správně zabalit zásilku.

Zásilky však není možné posílat na dobírku ani je připojistit.

Pokud budete pravidelným zákazníkem firmy, domluví si čas svozů vašich zásilek.

Když nechcete čekat na řidiče, můžete zásilku osobně předat na jakémkoliv depu PPL nebo v ParcelShopu poblíž svého bydliště.

V PPL ParcelShopech je možné vyzvedávat zásilky objednané na e-shopu i s možností inkasa dobírky v hotovosti.

Můžete posílat balíky po České republice i do zahraničí. Pro jednorázové zásilky nemusíte mít smluvní závazek s PPL.


TIP: SEPA platba do zahraničí ušetří peníze a dává jistotu data doručení

 Platba do zahraničí


Jak poslat balík do zahraničí

Při posílání balíku do zahraničí bude cena i výběr přepravce záležet na několika faktorech. Klíčové bude, kam balík posíláte – jestli po Evropě, nebo do jiných zemí světa. Dalším limitem bude způsob doručování, zda si objednáte standardní nebo expresní služby.

Při expresní variantě může být balík doručen už druhý den od vašeho předání zásilky doručovací službě, ale počítat musíte s tím, že si za toto podání připlatíte.

Rozhodovat bude i váha balíku a jeho rozměry. K ceně poštovného bude často nutné přičíst ještě pojištění, které se bude odvíjet od ceny zásilky.

U některých doručovacích služeb pochodíte s pojištěním do určité částky zdarma.

Porovnání cen už v současnosti není problém. Firmy pro své doručovací služby nabízejí na svých webových stránkách ceník a většinou i online kalkulátor poštovného.

Další běžnou službou v nabídce přepravců na jejich webech je online sledování průběhu zásilek.

Balíkové služby z internetu

Internet je plný nabídek pro přepravu balíků do zahraničí. Liší se ceny i úroveň služeb. Nabídku České pošty naleznete zde.

Pro výběr ostatních přepravců platí obvyklá kritéria: vlastní zkušenost s firmou a spokojenost ostatních zákazníků.

Rozhodně se nenechte zlákat nejlevnější a nejvýše inzerovanou nabídkou na internetu. Zjistěte si, co všechno je ve službě a ceně zahrnuto, a zajímejte se o podobu následného servisu.

Důležité bude, zda musíte balík někam nosit, nebo si pro něj někdo přijede. Dále, jak rychlý a jednoduchý bude proces objednávky, vlastní platba za službu nebo podpůrný servis při realizaci zásilky.

BRAND24

Čtěte také:

Jak podat daňové přiznání? 5 kroků, které musíte udělat

 Ilustrační foto

Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Šanci máte do konce března, na další si počkáte

Máte datovou schránku? Používejte ji, jinak hrozí pokuty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).