Menu Zavřít

Jak pojistit firmu

15. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Zakládám si obchodní firmu s poměrně velkým skladovým prostorem. Které pojištění je pro mě vhodné a za jakých podmínek je mohu uzavřít?

Jan Kamínek, Frenštát

Před výběrem nejvhodnějšího druhu pojištění je důležité důkladně zvážit, jakými riziky je majetek nejvíce ohrožen.

Pojišťovny dnes nabízejí podnikatelům pojištění, které lze většinou sestavit podle individuálních potřeb klienta. Hlavním kritériem by neměla být jen výše placeného pojistného, ale mnohem důležitější by měla být rozvaha o rozsahu krytých rizik a limitech pojistného plnění.

Do základní výbavy by určitě mělo patřit živelní pojištění, které je určeno pro případ poškození nebo zničení věci pojistnými nebezpečími, jako jsou požár, výbuch, přímý úder ­blesku, vichři­ce, krupobití, povodeň, záplava, zemětřesení a podobně. Riziko škod způsobených krádeží vloupáním nebo loupežným přepadením je tak velké a časté, že může snadno omezit, nebo dokonce i zastavit podnikatelské aktivity, a to zejména menších firem. Dalším důležitým ­pojištěním je proto pojištění movitých věcí pro případ krádeže a loupeže. Tato dvě pojištění se sjednávají pro zařízení, inventář, zásoby, stroje a dále pro ­peníze ve všech směnitelných měnách. Pojištění pro případ krádeže nebo loupeže se vztahuje i na přepravu peněz. Výši pojistného ovlivňuje nejen stanovená výše pojistné částky, ale i „rizikovost“ činnosti – provozu klienta a pojišťovaných věcí, rizikovost v místě pojištění z hlediska četnosti ­výskytu živelních událostí a také požadovaná výše spoluúčasti. V případě pojištění krádeže – loupeže ovlivňuje rovněž výši pojistného místo pojištění. Výše pojistného u stejných věcí se stejnou pojist­nou částkou a spoluúčastí je obvykle nejvyšší tam, kde je nejvyšší i trestná činnost, a tam, kde je nejnižší, je pojistné také nejnižší.

BRAND24

Pro co nejpřesnější vyčíslení hodnoty vašeho majetku doporučuji vytvořit si podrobný seznam všech věcí a součástí majetku tak, abyste se vyhnul podpojištění. Neměl byste zapomínat ani na zabezpečení majetku – čím lépe je chráněn, tím vyšší je plnění a tím nižší pojistné. Firma by také měla zvážit, jak velké škody by byla schopna nahradit vlastními silami a více tak pracovat s částkami na spoluúčast. Podepsáním smlouvy ale vše nekončí. Pokud firma například nakoupí nové stroje, zařízení či budovy či jiným způsobem zvýší hodnotu svého majetku, je nutné tyto změny pojišťovně nahlásit a podle toho také upravit parametry pojistné smlouvy. A na závěr dobrá zpráva – v případě pojistné události poskytuje většina pojišťoven pojistné plnění v nových cenách, tedy bez odpočtu opotřebení.

Petr Čechura, Česká pojišťovna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).