Menu Zavřít

Jak ochránit kartu v předvánočním shonu

13. 12. 2011
Autor: profit

Platební karta je branou k vašemu bankovnímu účtu. To byste měli mít na paměti, když platíte v kamenných i internetových obchodech. Opatrnost je namístě, protože právě v předvánočním čase vzrůstá i aktivita podvodníků.

Foto: Profimedia.cz

V předvánočním honu za co největším množstvím dárků je snadné ztratit ostražitost. A na to spoléhá řada podvodníků, kteří se chtějí dostat k údajům o vaší platební kartě a trochu vám vysát bankovní účet. Chránit kartu přitom není nijak složité. Jedním z prvních pravidel pro správné používání platební karty je dobře se podepsat. Nejlépe jinak než je váš vzorový podpis k účtu. V bance či na call centru si také ověřte, jak je vaše nová karta zabezpečená pro internetové platby.

Některé banky vydávají karty automaticky „uzamčené“ pro placení na internetu. Jestliže chcete s takovou kartou platit v e-shopu, musíte si ji včas odblokovat. To jde telefonicky přes call centrum nebo na pobočce banky. Přes internetové bankovnictví to umí jen vybrané banky. Pokud se naopak obáváte platit přes internet nebo víte, že nějakou dobu takto kupovat nic nebudete, je rozumné nechat kartu pro internetové platby zablokovat. Ideální je, pokud vaše banka umožňuje opakované odblokování a zablokování pro internetové platby.

PIN nikomu neříkejte

PIN kód si určitě nikdy nepište na kartu ani nikam v její blízkosti. Může se to zdát jako banální pravidlo, přesto ho porušuje poměrně velké procento lidí. A obvykle si to každý z nich uvědomí, až když je okraden. Rozumné není ani psát si PIN do diáře na nápadné místo či na lístek v peněžence. Pokud zloděj ukradne peněženku či celou tašku, pravděpodobně ji i dobře prohledá a PIN objeví.

PIN by neměla znát ani rodina. Velké množství zneužití karet mají na svědomí totiž nejbližší příbuzní. Podle odborníků byste ovšem neměli sdělovat kód ani nikomu dalšímu, tedy ani zaměstnancům banky, obsluze bankomatu či policistům.

Ve střehu byste měli být také u zadávání PINu při placení v obchodě či při výběru z bankomatu. Dávejte si pozor, aby někdo nestál příliš blízko a váš kód ke kartě nemohl odpozorovat, nebo dokonce natočit kamerou z mobilu. Personál obchodu či restaurace by neměl s kartou odcházet mimo váš dohled. Po zaplacení si překontrolujte, že máte zpět svou kartu a že jste dostali i správné potvrzení o platbě. To platí i u zamítnutých transakcí, kdy byste i na každé zamítnutí měli dostat potvrzení.

Jestliže se vám před výběrem z bankomatu něco nezdá, dejte na intuici a raději si k výběru či jiným transakcím zvolte jiné místo. „Při problémech s výběrem nepřijímejte v žádném případě ,pomoc‘ cizích osob (například rady na opakované zadávání PINu). A pokud vám bankomat nevydá bankovky, zkontrolujte si, zda nebyl na výdejní otvor nainstalován falešný kryt,“ upozorňují experti České spořitelny. O takovýchto případech byste také měli vzápětí informovat správce bankomatu.

Na internetu buďte opatrní

Počty internetových obchodů raketově rostou a je složité se orientovat, kdo z nich je solidní. Můžete se alespoň u těch českých řídit logem společností, které garantují důvěryhodnost obchodu (Asociace pro elektronickou komerci, Sdružení na obranu spotřebitele). Bezpečnější je také platit tam, kde využívají takzvaný 3D-Secure systém, který obchodníkovi neumožňuje vidět vaše platební údaje. Trojice bank letos tento způsob placení obohatila ještě o SMS kód, který přijde na váš mobil v okamžiku placení a musíte jej také zadat do formuláře, aby se platba uskutečnila. Jestliže je to pro vás možné, je praktické využívat pro internetové platby jen jednu kartu a na účtu, který s ní souvisí, nenechávat příliš velkou sumu peněz.

CONTENT24

Kartu byste měli při používání chránit i před mechanickým poškozením či zmagnetizováním. Jinak se může stát, že s ní nezaplatíte. Každý měsíc byste si také měli kontrolovat výpisy z kartového účtu a co nejdříve každou nesrovnalost hlásit bance.

Pokud máte možnost si kartu ofotit z obou stran, udělejte to a kopii uschovejte na bezpečné místo. Kopírování karty sice není bezpodmínečně nutné, usnadní vám to ale situaci, když kartu ztratíte nebo vás okradou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).