Jak nenaletět na burčák

29. září 2008, 08:00 - Petr Havel
29. září 2008, 08:00

Počátek vinařské sezony je pro spotřebitele každoročně spjat s výrobou a prodejem burčáku.

Každoročně se však v rámci kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zjistí nezanedbatelné množství klamání spotřebitele, především ředění burčáku vodou.

Podle zákona o vinohradnictví a vinařství přitom pro prodej a složení burčáku platí jasně stanovená pravidla. Především není možné jako „burčák“ označit každý kvasící vinný mošt. Může se tak nazývat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Zákon o víně definuje burčák jako produkt obsahující nejméně jedno objemové procento skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu a jako tekutý neředěný produkt získaný přirozenou cestou nebo fyzikálním postupem z čerstvých vinných hroznů. Z toho vyplývá, že burčák je nápoj vodou neředěný. Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Jeho prodejci mají stanovenou povinnost informovat zákazníky o tom, kdo nápoj vyrobil.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče